Etiketter

, , , , ,

I veckan som gick drog jag ut en tand. Det är inget sensationellt med det, men det fick mig att planera maten lite annorlunda.

Jag köpte på mig en massa lättuggad mat: blomkål och aubergine och fisk… Och så gick jag igång.

Den första dagen blev det kolja med kokt mixad blomkål och mosad potatis. Helt okej, tyckte till och med hustrun. Men när jag gjorde en indisk vegetarisk gryta med potatis, blomkål och linser, då blev det annan respons.

– Ska jag ha den här rätten på bloggen? frågade jag hustrun.

– Kan du väl, sade hon. Men vad ska du kalla den: Tråk-mat?

Jag förstod vinken, trots att den inte var så fin. Någon indisk vegetarisk gryta kommer inte att publiceras förrän jag har gjort om den.

Men fyllig spaghetti med aubergine & tomatsås godkändes av hustruns smaklökar, så den kommer här.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
ca 300 – 400 g aubergine
olivolja
salt & svartpeppar
1 – 2 lökar, gula eller röda
lite tomatpuré, kanske 1 tsk
1 burk tomater, hela eller krossade
lite vatten, kanske en fjärdedels burk
3 – 4 vitlöksklyftor
en näve hackade örtkryddor, t ex basilika och oregano

300 pasta

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om du ugnssteker auberginen annars plockar du fram en stekpanna.

Skär auberginen i ganska små tärningar. Lägg dem i en oljad ugnsform, salta & peppra . Ringla över lite olja och kör i ugnen ca 25 minuter. Rör om en gång.

Eller stek i stekpanna. Funka också men det är mer besvär och det går åt mycket mer olja.

Skala lök och vitlök. Skiva löken och fräs i olja. Salta & peppra. Tryck i lite tomatpuré och fräs även den. Häll i tomaterna (klipp sönder dem först om de är hela) och lite vatten. Koka i 20 minuter.

Blanda i auberginen och koka i ytterligare 10 minuter.

Hacka örtkryddorna och blanda i dem på slutet.

Koka pastan under tiden.

Aubergine är en favorit hos mig. Den suger följsamt upp andra smaker och funkar ofta fantastiskt bra. Men den är lite… lättuggad (meningen när man dragit ut en tand).

Lättuggat är även pasta och tomatsås, så den här maten saknar lite crunch. Om jag lagar den igen testar jag nog med hackade rostade mandlar (fantastiskt gott), eller kanske med hackade valnötter. Men det får dröja några veckor, så jag inte skriker om en nötbit skulle hamna i hålet efter tanden.