Etiketter

, , , , , , , ,

Det är en konstig tid vi lever i nu. Dubbel, liksom. Igår hade DN nio sidor dödsannonser. Samtidigt strålade vårvädret och livet verkar nästan vara som vanligt.

Folkhälsomyndigheten fortsätter med pep talk på den dagliga presskonferensen. Men igår var första gången som jag trodde att det kanske, kanske är på väg att vända.

Förmodligen är det som Winston Churchill sade under en fruktansvärd tid i Storbritanniens historia: ”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

Churchill lär ha börjat dagen med en cigarr och en whisky. Så långt har jag inte sjunkit. Jag håller mig nog till lite hyfsad Medelhavskost och så en promenad med hunden. Lite vin blir det framåt helgen. Kanske rosé om vädret håller i sig.

Måndag: Salade dijonnaise – potatissallad med ägg & fransk senap
Tillsammans med ägg och bönor blir den här potatissalladen fräsch vårmat. Ät den som ensamrätt med ett gott bröd – eller låt den bli tillbehör, kanske till något grillat.

Tisdag: Ljummen kycklingsallad med vitlökskrutonger & aiolidressing
Lite kyckling över sedan helgen? Perfekt i en sallad, men det funkar såklart också med färdiggrillad eller nystekt. Men gör aiolin själv. Det är way godare – och inte ens svårt.

Onsdag: Provencalsk ratatouille med ägg
Vi håller oss kvar i Provence. Här är en ratatouille som fått sällskap av ägg. Gott, och mycket mer matigt om man vill äta ratatouille som ensamrätt. Ät med linser eller ris – eller bara gott bröd.

Torsdag: Omelett med lök & paprika – perfekt till lunch eller lätt middag
Jag gillar verkligen al dente-stekt paprika. Kanske är det därför jag tycker så mycket om den här omeletten. Gör den i en stekpanna med inte alltför hög värme – och lägg lock på pannan så slipper du äta äggröra.

Fredag: ”Middag med vänner” – torskrygg med parmaskinka & rödvinssås
Torskrygg är en av mina favoriter. Inslagen i parmaskinka blir den riktigt saftig – och rödvinssåsen passar bra här. Drick gärna ett kylt rödvin till maten, men akta dig för ett strävt vin.

Lördag: Brandade med potatismos – sydfransk comfort food
Potatismos är sinnebilden för comfort food. I brandade piggas det snälla moset upp av snabbrimmad fisk och oliver, vitlök och kryddörter. Vill du ha vin till så skulle jag satsa på rosé, kanske Les Lauzeraies.

Söndag: Poulet à la provençale – kycklinggryta från Provence
Poulet à la provençale är en gryta som man kan äta även om grytsäsongen är över. Grönsaker och vin, tomat och vitlök. Det är det som kallas provençale.

Veckans drinktilltugg: Pissaladière – pizza från Provence
Har du aldrig gjort pissaladière så tycker jag du ska testa. Saftig av långsamstekt lök, salt av sardeller och oliver. Funkar bra som middag, men ett par kalla bitar sitter bra till en pilsner eller ett glas rosé.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.