Etiketter

, , , , ,

Jobbar du också hemifrån nu? Du vet jobbet med det där konstiga flyttandet. När du sitter på en stol, då är du på jobbet. Och när du har bytt plats – då är du hemma…

Så där har jag flyttat runt mig i ett par veckor. Jobbet funkar bra, men lunchen den har ofta inskränkts till bara en macka framför datorn. Men jag har kommit på att dagarna blir trevligare om man äter riktig mat.

Så numera lyfter jag på rumpan, går iväg till köket och lagar en lunch som jag äter utan att titta ner på en skärm.

Vad lunchen kan innehålla? Rester, såklart. I det här receptet har jag använt kokt ris och spenat. Spetskål och ägg hittade jag i kylen. Men fler förslag kommer längst ner efter ”Gör så här”.

Det här behövs till 1 person:
1 – 2 dl strimlad vitkål
neutral olja
salt & svartpeppar
1 bit ingefära, stor som en tumme, riven
1 vitlöksklyfta
1 näve rester (mitt fall spenat)
2 – 3 dl kokt ris
ett droppar srirachasås eller annan chilihetta

1 ägg

Gör så här:
Skala och riv ingefära och vitlök. Skölj och strimla spetskålen Stek kålen med olja i en panna eller wok. Krydda med salt och peppar, vitlök och ingefära. Fräs en stund till.

Lägg i spenat och ris. Droppa i så mycket srirachasås som du tycker är lagom. Rör runt tills allt är genomvarmt.

Stekt ägget.

Idén med stekt ris och kål till en person kommer från DN:s sympatiska kock Jens Linder. Jag har bara grejat runt lite med ingredienserna. Ja, och så höll jag mig till det som fanns hemma.

Men vad mer kan man göra av rester? Här kommer några förslag:

Kokt ris i kylen och räkor i frysen: Stek lite ärtor eller andra grönsaker. Rör ner ris och räkor och gör en paella

Potatismos som står och väntar i kylen: Blanda med ett ägg och lite vetemjöl och stek till potatisbullar i olivolja. Jag hittade kokta gröna bönor som jag wokade och kryddade med flingsalt. Annars går det bra med fläsk (eller lingonsylt – men inte på min tallrik).

Kokt pasta har väl rätt många i kylen. Ofta finns där lite halloumi eller bacon: Stek halloumi eller bacon. Ta med lite ärtor och pastan. Ja, och så en äggula så har du en carbonara

Lite kokt potatis & korv eller kött i kylen: Hacka en halv gul lök, stek den och blanda ner tärnad potatis och kött eller korv. Stek ett ägg och du har fått till en pyttipanna.