Etiketter

, , , , ,

Vad är det som får annars helt normala människor att förvandlas till kamikazepiloter några veckor i december? I mataffären rusar medelklasskvinnor med pärlor i öronsnibbarna runt med en kundvagn och kräver att alla ska flytta på sig.

I presentaffären får man passa sig så man inte får en armbåge rakt i veka livet när en bredbent pensionär tränger sig fram till kassan. Och helt plötsligt korkar motorvägen igen av alla som ska in till stan under sen eftermiddagstid.

Jag tror man ska fråga sig: måste allt ske just nu? Om du har låtit bli att städa längst in i hyllorna ett helt år, så ligger säkert dammet kvar där tills du tar bort det i januari. Det springer liksom inte bort…

Och måste man verkligen göra all julmat? Jag vet att det är en konstig fråga av en matnörd, men om man gör goda köttbullar så kanske man kan hoppa över annat varmt kött.

Jag tror inte moster Märta ställer sig och pekar med snorkig min: ”Hääär brukar revbensspjällen stå. Vaaaaar är de?”

Och skulle hon göra det kan du väl luta dig fram mot morbror Börje och teaterviska: ”Gör hon så där hemma också?”

Bästa sättet att göra julmat är att göra den tillsammans med några vänner. Jag och en kompis brukar röja runt i köket en hel söndagseftermiddag – och sedan är frysen full av trinda köttbullar och glänsande patéer.

Men vi brukar bara göra en bråkdel av det som räknas upp här nedanför – julen är ju faktiskt till för att ta det lugnt, inte för att stressa ihjäl sig.

Paté är en av de saker vi gör varje år, oftast Hemlagad paté – lättaste receptet, just för att det är enkelt att fixa. Man slipper mala lever och man slipper laga den i vattenbad. Tyvärr finns inte den här patén med senare upplagor av Vår kokbok, där jag en gång hittade receptet.

Ingen jul utan köttbullar, det gäller här hemma också. Därför trillar vi en större mängd med de trinda bollarna. Har vi viltkött brukar vi mala det, annars går det faktiskt lika bra med nötfärs – och om vill blandar man i fläskfärs för att få lite fetare bollar som håller ihop. I receptet Älgköttbullar med vitlök och timjan & med fläskfärs finns två olika varianter som man kan utgå ifrån.

Vad det gäller revbensspjäll så har vi testat några olika recept under åren. Har du tillgång till vildsvin så testa gärna Revbensspjäll av vildsvin – smakrikt, kryddigt & gott på julbordet. Skulle det stå en slatt rom hemma, så kan du använda den till Tunna revben med rom-glaze. Receptet har jag inte hittat på själv, men det är gott ändå…

Idén att använda apelsin som smaksättare har jag dock hittat på. Det finns i Revbensspjäll med honung & apelsinglaze.

Varje år vid jultid kommer man hem med grönkål i matkassen – och varje år säger vi tillvarandra ”Varför äter man inte det här oftare?”. Grönkål förtjänar verkligen ett bättre öde än att vara bortglömt elva månader om året.

Skulle du drabbas av akut grönkålssug så kan man laga den smakrika portugisiska soppan Caldo verde. Eller blanda ost, grönkål och valnötter till fyllning i Grönkålspaj med valnötter.

Annars kan du vänta till julafton och avnjuta juvelen på julbordet Gräddkokt grönkål – godaste grönsaken tillsammans med skinkan. Men tänk på att receptet är avpassat för fryst grönkål. Har du färsk behövs inte lika mycket grönkål, och koka den innan den får gotta ihop sig med grädde. Om du använder färdigskuren färsk grönkål så brukar den vara ganska grovt strimlad. Kan vara värt att hacka den en extra gång.

Men julens gröna är inte bara kålen. Rödlöksmarmelad är fantastiskt till patén, Apelsinmarinerade morötter är överraskande gott. Det gäller också Glaserad kålrot, och Ugnsbakade rödbetor, smörstekt grönkål & chèvre-crème. Eller testa Ljummen sallad med svartkål, apelsin & granatäpple.

Den klassiska svenska rödkålen har jag aldrig gillat, det är liksom för mycket socker som klistrar igen smaklökarna. En fräschare variant är Alsassisk rödkål med lök, vin & valnötter. (Även om det egentligen ska vara kastanjer i den franska rödkålen).

För mer hard core-vegetarianer kan man satsa på Wokad brysselkål och lacto-ouvo vegetarianer hittar en bra rätt i Örtkryddad paté med linser & morötter, rosmarin-crème fraiche.

Men en sak brukar jag spara till dagen före julafton – julskinkan. Om du ska tillaga den själv, välj gärna Vinkokt skinka och koka den i vin och äppeljuice. Då får den en fylligare smak, dessutom får du en fantastisk buljong att använda i grytor.

Trevligt julmatsstökande!