Etiketter

, , , , , ,

Okej, jag erkänner. Jag vill ha julledigt nu. Inga mer krav på tidiga morgnar och inga fler papper som ska vändas på jobbet. Inga fler elever som har glömt datorn hemma så att de bara inte kan redovisa.

Jag vill strutta runt i min morgonrock så länge jag vill. Läsa en deckare hela dagen och bara gå ut för den där promenaden med hunden. Kanske äta en chokladbit ur Aladdin-asken – om inte hustrun har gjort som brukar: ätit upp alla de goda pralinerna i undre lagret utan att först ha gjort slut på det övre.

Får väl ta ett allvarligt samtal med henne om vett och etikett i chokladasken. Förresten, jag kanske ska ge henne en av Magdalena Ribbings böcker om etikett och uppförande. Hon – hustrun alltså – skulle fullständigt gå i taket om en etikettsbok låg under granen. Men jag tror hon skulle snappa budskapet…

I väntan på det får jag väl laga lite hyfsat nyttig mat. Trevlig decembervecka önskar en julovslängtande.

Måndag: Pasta pronto – Spaghetti med räkor, spenat & chili
Snabbt, enkelt & gott. Vad mer kan du begära en måndag i december när alla har så där förtvivlat bråttom? Fullkornspasta till den rättrogna.

Tisdag: Strömming med pesto – husman med smak från Medelhavet
Ja, jag har en svaghet för strömming. Varje gång jag ser det ute på stan, så försöker jag beställa – för hemma blir det inte så ofta. Det ser hustrun och 21-åringen till.

Onsdag: Tortellini med grönkål, crème fraiche & valnötter
Grönkål, vad gjorde man utan denna vintertåliga kål som smakar både lent och aningen beskt? Förmodligen åt man något annat. Garanterat tråkigare…

Torsdag: Caldo verde – grönkålssoppa från Portugal
Okej, jag har visst kört ner i grönkålsträsket. Testa med spenat om du tillhör de obegripliga som inte gillar grönkål. Ja, och uteslut korv om du vill ha en vegetarisk soppa.

Fredag: Kalkonfilé med ljumma tomater, salladslök & bönor
En läcker och fredagsfin rätt med bönor som ger en lång mättnad och kalkon på toppen. Vem säger nej till det? Nä, trodde inte det. Klart du ska med på med på det här tåget…

Lördag: Selleristomp med spenat, lök & stekta kikärtor
Det här är en stomp jag verkligen gillar. Kanske för att mild, aningen söt lök kombineras med kryddiga kikärtor och husmansdoftande rotselleri. Det här är en rätt som mormor kunde har hittat på – men kryddningen gör att den kommer från Mellanöstern.

Söndag: Grönkålspaj med valnötter
Lite mycket fett i pajdegen för att riktigt kvala in i kategorin ‘medelhavsmat’. Men den är god, mättande och med tydliga vibbar om att ‘snart är det juuul’.

Efterrätt: Mandelkaka med bär & glass
Bra fettsorter i den här kakan – de kommer från mandel (växtriket) och inte från sådär ett kilo smör som det ofta är i efterrätter. Det hävdar i alla fall Mai-Lis Hellénius, som ligger bakom receptet. Och hon borde veta, hon är kardiolog (hjärtläkare) och professor i kardiovaskulär prevention. På svenska betyder det att hon är professor i hur man ska göra för att inte dö i hjärtinfarkt.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.