Etiketter

När jag dricker vin brukar vinet ibland kännas som en personlighet – då ser jag liksom en människa framför mig, men det har tidigare aldrig hänt med ett öl.

Inte förrän nu när jag tar en klunk Göteborgs Cristmas IPA från Göteborgs Nya Bryggeri (21,70 för 33 cl, 3,7%). Då poppar tanken upp direkt: ”Det här är som en vänlig folkpartist på den tiden när Folkpartiet var ’snällismens’ parti”.

Det kan låta som en taskig beskrivning av någon frikyrklig folkpartipastor från epoken när det bestämdes att Systemet skulle vara stängt på lördagarna. Men det är inte alls så jag menar. Ölet är mer som den där trevliga och vänliga mannen på en fest som gärna pratar med alla. Schysst, helt enkelt. Men kanske aningen ’vanlig’.

Lukten är fruktig med tydlig humlearom, och så lite citrus och kryddighet som drar förbi näsan. I munnen är det en pigg IPA  med lite känsla av frukt och citrus. Kanske mest grapefrukt.

Bolaget tycker att det är ett öl som ska drickas till fläsk, nöt och lamm. Det känns lite främmande för mig – jag skulle hellre njuta en flaska till kryddiga sillar och kallrökt lax.

Och ska du köra bil under juldagarna så är det här ett trevligt och lättdrucket alternativ. IPA:n är bara aningen starkare än folköl.