Etiketter

, , , , , , ,

Vintermaten landade hemma hos oss för ett par veckor sedan. Plötsligt var det slut med de lätta pastarätterna och något man snabbt stekte upp. Istället tog soppor och ångande grytor vägen från spisen till bordet.

Det var liksom inget beslut taget med pannan i djupa veck, typ ”jaha, nu har temperaturen fallit till under åtta grader så nu ska vi äta…”. Det var bara en automatisk korrigering, kanske för att vi frös en smula.

Om du är som jag – en frusen människa som längtar efter värmande mat – så kommer här några förslag. Tre grytor och två soppor. Det ska väl funka för att värma även dig?

Måndag: Blomkålssoppa med indiska smaker
Det här soppan värmer på två sätt. Dels är den varm i sig (som soppor brukar vara), och dels är det varma, fylliga smaker. Det är vitlök och ingefära som fyller smakpaletten, så att det inte bara blir curryhetta.

Tisdag: Vardagspasta med grönkål & solrosfrön
Grönkål är en grönsak som finns i butik nästan hela året numera – skönt för oss grönkålsälskare. Funkar bra i den här snabblagade pastan. Men glöm inte riven parmesan, det är den som verkligen lyfter rätten.

Onsdag: Lax- & bönsoppa med vitlöksdoftande aioli
Om parmesan lyfte grönkål, så är det aiolins tur i den här soppan. Lax och potatis och gröna bönor och vita… Helt okej. Men när aiolin kommer då jublar både jag och mina smaklökar. Men gör den själv, det är inte ens svårt.

Torsdag: Värmande gryta med rödbetor, morot & rotselleri
Rödbetor är verkligen höstens stora rotfrukt, tycker jag. Det smakar höst och luktar som jorden i en fuktig höstskog. Men bara rödbetor ger en ganska skarp smak, därför får de sällskap av andra rotfrukter.

Fredag: Fiskgryta från Alsace – godaste grytan
På fredagarna ”fastade” man under medeltiden. Avstod alltså från kött och frosseri. Kanske en bra vana – att byta ut fredagsbiffen mot en fiskgryta, som den här från Alsace. Men ta de fisksorter du har tillgång till – och inte gräver stora hål i plånboken.

Lördag: Coq au riesling – kycklinggryta med svamp & vitt vin
Fyllighet från kyckling och svamp, pigg syra från vinet och så lite len gräddighet. Den här gryta gör i alla fall mig på gott humör. Men använd ekologisk kyckling, den slaktas vid högre ålder och smakar så otroligt mycket mer.

Söndag: Allt i en långpanna – klyftpotatis, grönsaker & fetaostsås
Ja, det är bekvämt att ha allt i en långpanna. Här kan man ta de grönsaker och rotsaker man gillar bäst. Och skulle det finnas lite kyckling över sedan lördagen så funkar den också bra.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.