Etiketter

, , ,

Regn, höststormar och mörkret som kryper lite närmare för varje dag…

Vanligtvis brukar jag avsky den här årstiden, men i år är det annorlunda. Jag njuter av de sprakande höstfärgerna, uppskattar till och med de gråa nyanserna när dimman kryper in från Västerhavet.

Och så njuter jag av höstens grytor (det gör jag i och för sig alla höstar…). Sydfransk cassoulet är inget undantag. Det är en mustig gryta med timjan, tomat och vita bönor – mat som har gjort franska bönder varma, mätta och nöjda i generationer.

Välkommen till grythösten!

Det här behövs till 6 personer:
750 g fläskkarré skuret i grytbitar
3 gula lökar
olivolja
salt & svartpeppar
1 msk tomatpuré
2 burkar hela eller krossade tomater
½  – 1 burk vatten
4 vitlöksklyftor, skalade
1 ganska stor bunt timjan, ihopbunden (eller ganska mycket torkad timjan)
2 lagerblad
ev ½  tsk honung

2 – 3 dl torkade vita bönor (5 – 7 dl kokta)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 bunt timjan eller torkad timjan
350 g god korv, t ex rå Salsiccia

1 – 2 dl kokspad från de vita bönorna
3 msk ströbröd

Gör så här:
Vita bönor: Blötlägg och koka bönorna efter instruktionen på paketet. Men låt skalad lök och vitlök koka med. Krydda med timjan och lagerblad, öka saltmängden lite för att höja smaken. Bryn korven och låt den koka tillsammans med bönorna 15 minuter på slutet.

Kött & grönsaker: Skala och hacka löken. Klipp sönder tomaterna om de är hela. Putsa och skär fläskkarrén i grytbitar.
Bryn köttet i omgångar, krydda med salt & peppar. Låt löken steka med på slutet. Tryck i tomatpuré och pressa i vitlöken. Häll i tomater & vatten. Krydda med lagerblad & timjan.
Koka i 1 – 1,5 timmar – eller tills köttet är riktigt mört och tomater har kokat sönder. (Vispa sönder tomat och lök med en vanlig visp om du vill.) Smaka av grytan. Kanske lite mer vitlök, salt eller honung för att höja smaken?

Ugnsgratinera: Sätt ugnen på 225 grader. Häll av de vita bönorna, men spara kokspadet. Skiva korven. Fyll en ugnsfast form eller gryta med korv, bönor och köttgrytan. Häll på lite kokspad från bönkoket.
Toppa grytan med ströbröd. Ugnsbaka/gratinera i 1 1,5 timmar eller tills grytan får en fin skorpa.

Det är inte nödvändigt att gratinera grytan, men det ger bra smak.

Ät & njut. Vi drack en flaska Parallèlle 45 till maten. Det blev en perfekt matchning. Örtkryddorna i maten hittade vinets kryddighet och blev till en klingande ton av södra Frankrike.