Etiketter

, , ,

Cassoulet med lamm och bönor är mat som har mättat generationer av franska bönder. Det är den mat som mötte dem när de kom in i kökets värmen. Först gick de till spisen och värmde sig vid elden, sedan slog de sig ner vid bordet och drog in lukten av örter, vitlök och lamm.

Men det var inte vardagsmaten – den de åt efter en hård dags arbete på fälten. Den här är en köttgryta, alltså sådan mat man sparade till söndagarna när man kom tillbaka till gården efter mässan i kyrkan.

Jag kallar den enklare cassoulet för du behöver inte parkera grytan i ugnen ett par timmar. Skulle det locka dig kan du kolla på receptet gratinerad sydfransk cassoulet.

Men, snälla, koka dina bönor själv. Det smakar så otroligt mycket mer än de där bleka stackarna som finns i konservburkar från Zeta. Det är inte ett dugg krångligt, men lite tidsödande. Därför är det ett bra knep att koka alla bönorna på en gång och sedan frysa in bönorna i små plastpåsar.

Det här behövs till 4 (ganska hungriga) personer:
450 g grytbitar av lamm (fläskkarré eller högrev av nöt)
olivolja
salt & svartpeppar
drygt 1 tsk torkad timjan
2 msk tomatpuré
2 lökar, gula eller röda
1 burk krossade tomater
1 burk vatten eller spad från bön-koket
3 vitlöksklyftor
2 lagerblad
150 g lammkorv (eller annan god korv)
6 – 7 dl kokta bönor, blandade eller vita eller svarta (2 burkar färdigkokta)

Servering
Fullkornsris eller bara sallad och ett gott bröd

Gör så här:
Bönor: Blötlägg och koka bönorna enligt instruktioner på förpackningen. Men låt dem koka med 1 lök, 1 vitlöksklyfta och 1 tsk torkad timjan. Och salta mer än det står på paketet. Spara spadet från koket. (Eller ta fram 2 burkar bönor, häll av och skölj dem).

Grytan: Skala och hacka löken. Skär köttet i grytbitar.

Bryn köttet i olja, Krydda med salt, peppar & timjan. Tryck i tomatpuré och rör ner löken. Bryn en stund till. Häll i de krossade tomaterna och 1 burk vatten eller spad från ditt bönkok. Lägg i lagerbladen, skala och pressa ner vitlöken.

Låt grytan koka i 40 minuter (använder du högrev så krävs längre tid). Skiva korven under tiden.

Vänd ner kokta bönor och skivad korv. Koka sådär 10 – 15 minuter till.

Koka riset, gör salladen eller förbered det som du har tänkt servera till grytan.

Bär fram den till bordet. Dra in lukten av örter och vitlök. Visst är den god?