Etiketter

, , , , , , ,

Hustrun är inte alltid en så finkänslig person. När jag fyllde 30 (ja, jag vet att det är länge sedan) så fick jag en cykel av henne i födelsedagspresent. Bra tyckte jag för min gamla var just det – gammal.

Men när jag fyllde 31 så fick jag en badrumsvåg. Och man kan säga att jag fattade budskapet fast det inte var särskilt subtilt.

Sedan dess har många goda kalorier passerat genom min mun – och mitten av mig har liksom vuxit. Ändå äter jag ganska bra mat; ganska mycket grönt och fisk, ganska lite rött kött.

Men det är bara att inse: äter man mycket och gott – och vill fortsätta med det – så finns det bara ett sätt att hålla vikten. Då får man röra på sig, och följa medelhavskostens regel om 30 minuters daglig rörelse.

På sommaren finns det en chans att göra det utan att svettas på ett gym. Det är bara att kliva upp från solstolen och simma ett tag, eller klippa gräset, eller cykla eller leka med barnen eller ta en promenad med hunden.

Jag tror jag kör på det spåret de kommande veckorna. Men lite undrar jag vad jag ska få av hustrun i födelsedagspresent när jag fyller 61 om några veckor…

Måndag: Sommarpasta med kantareller & spenat
Kantareller är en höjdare. Oavsett om du plockar dem i skogen eller som jag i grönsaksdisken på Ica. Här kommer de tillsammans med lök och spenat, vitlök och parmesan. Gott och inte så fett att hustrun höjer ett varnande pekfinger.

Tisdag: Gratinerad strömming med fänkål & Pernod
Den lätta anissmaken hos Pernod och fänkål måste bara funka bra ihop, tänkte jag och knåpade ihop den här rätten. Jag var mycket stolt över den lyckade kombinationen och trodde att jag hade uppfunnit en ny ”fransk” maträtt – ända till jag kollade på webben. Där det fanns det fullt med sådana recept.

Onsdag: Spaghetti alla carbonara med halloumi
Pasta carbonara måste inte innehålla bacon. Det går faktiskt lika bra med halloumi. Men stek halloumin kort tid på hög värme. Annars gnisslar den bara mellan tänderna som ett osmort gångjärn. Och koka inte ärtorna. Stek dem, då smakar de mycket mer.

Torsdag: Fiskburgare med örtdressing
Varför gör man inte fiskburgare oftare? Det faktiskt inte särskilt svårt – och det smakar som om Gud var på gott humör när han uppfann rätten. (Ont om tid? Okej då, man kan köpa färdiga i fiskdisken. Där finns också goda fiskburgare.)

Fredag: Örtbakad potatissallad med soltorkade tomater
Riktigt god potatissallad är en favorit, om du frågar mig. Dessutom är det mat som kan kombineras med det mesta: charkuterier som salami och lufttorkad skinka; en god linssallad; lättkokta (primör)grönsaker; rökt fisk…

Lördag: Getosttoast – Chevre chaud med apelsin
Om man vill bjuda hustrun på mat med goda – och många – kalorier utan att mötas av det onda ögat, då ska man satsa på ost. Det får henne att smälta snabbt som en schweizisk ostfondue. Och, oss emellan sagt, är det chèvre chaud, så njuter jag gärna av osten.

Söndag: Pestosallad med tomater, knipplök & bönor
Vita bönor är godast om du kokar dem själv. Men skulle tiden tryta så funkar det även med färdigkokta. Här bildar de bas tillsammans med tomater, lök och gröna bönor. Funkar som en lättare ensamrätt. Supergott till ugnsbakad eller grillad lax.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.