Etiketter

, , , , , ,

I förra veckan kom FN:s klimatpanel med sin rapport om den globala uppvärmningen. Det är fullkomligt isande läsning – om vi inte agerar kraftfullt inom de närmaste åren så går det bokstavligen åt helvete.

Medierna har varit fulla med info om hur man kan ändra sitt liv till att blir mer klimatsmart. Men det finns ett råd jag saknar: Kontakta din politiker och skapa ett politiskt tryck för förändring, för även om vi som individer måste ändra vårt sätt att leva så fattas de stora besluten i Stockholm, Bryssel och New York.

Jag tror det är dags att mejlbomba USA:s kongress (Trump verkar vara bortom all räddning). Eller varför inte dränka Donald Tusk, EU:s ordförande, i en flod av vykort. Kanske brev med kolbitar till Polens ledare Jaroslaw Kaczynski.

Det där var ju ganska utopiskt och långt bort, tänker du kanske. Men du kan faktiskt mejla kommunalrådet i din kommun och fråga varför kommunen fortfarande köper in fossildrivna bilar – och varför det inte sitter en solpanel på det nybyggda dagiset i området.

Eller ringa din bilhandlare och fråga hur han har mage att sälja dieselslukande SUV:ar.

Och du kan ändra din mathållning. Råden är inte särskilt komplicerade. Mindre rött kött, framför allt mindre nöt och lamm. Mer av fisk, kyckling och vegetarisk mat.

Mindre animaliskt fett och mer olja, nötter och baljväxter. Mer frukt och grönt, helst från närområdet.

Börjar du känna igen råden… Ja, jag trodde väl det, för klimatsmart mat liknar väldigt mycket medelhavskosten. Kanske med den enda skillnaden att man inte ska äta så mycket ost.

Så här kommer en vecka med hyfsat låga klimatutsläpp. Och du, det ska vara god mat – för det ska vara gott att leva även om man försöker bli mer klimatsmart.

Måndag: Kryddig spenatsoppa med ägg
Känns det ruggigt och kallt nu när träden börjar släppa sin löv? I så fall är det läge för en soppa. Den gör i alla fall mig varm, mätt och nöjd.

Tisdag: Gratinerad strömming med fänkål & Pernod
Det här är maträtten som jag trodde Frankrike glömde bort att uppfinna… Men det visade sig, såklart, att sardiner redan kombinerats med fänkål och pastis.

Onsdag: (Nästan) vegetarisk pot au feu med rotfrukter & bacon
Rotfrukter är något av det mest klimatsmarta man kan äta. Dessutom skickar de runt varma, höstliga dofter i huset när grytan puttrar på spisen.

Torsdag: Gratinerad aubergine & tabbouleh med svarta bönor
Citrussmakande tabbouleh har lite sommarkänsla över sig. Med gratinerad aubergine och svarta bönor blir det lite mer höstlikt – även för dem som längtar till varmare årstider.

Fredag: Torskrygg med marinerade bönor & caesardressing
Djupa smaker av marinerade bönor och pigg caesardressing. Mjäll torskrygg. Du behöver inte sakna fredagsbiffen en enda sekund. (Den renläriga väljer bort tomater).

Lördag: Ljummen kycklingsallad med vitlökskrutonger & aiolidressing
Okej, lite somrigt är det kanske med en ljummen sallad. Men det finns massor av tillfällen när det passar bra: lunch, lättare middag eller kanske före en efterrätt.

Söndag: Ugnsbakad lök med kornotto & stekt svamp
Korngryn och lök ska man äta. Inte för att det är hejdlöst klimatsmart – utan för att det är gott! Testa en ugnsbakad lök med smör, timjan och några droppar balsamvinäger, så får du se.

Efterrätt: Toscaäpplen – saftiga äpplen under knäckigt täcke
Hela hösten ligger de där och bara väntar… Köp ett gäng äpplen, ät några och gör efterrätt på resten. Resultatet blir verkligen saftiga äpplen under ett knäckigt täcke.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.