Etiketter

, , , ,

Gör rårakorna med hälften rotselleri och servera med lite lyxiga tillbehör: kallrökt lax, smetana och stenbitsrom. (Okej, köp löjrom om du vill ruinera dig).

Med hyfsat liten arbetsinsats, så får du en förrätt som är både lyxig och rustik. Eller en lunchrätt. Eller en middag.

Men, det där med liten arbetsinsats… Rårakor tar väl sådär en 48 timmar att steka?

Visst, om man steker dem spisen. Men om man kör rårakorna i ugnen, då sköter de sig själva. Och du kan göra annat, som att skära upp laxen eller skåla med gästerna.

Det här behövs till 8 personer (förrätt) eller 4 personer (huvudrätt):
500 g rotselleri
500 g fast potatis
2 msk vetemjöl
4 ägg
1 (dryg) tsk salt
några varv med svartpepparkvarnen om du vill
olivolja

150 g kallrökt lax
80 – 100 g stenbitsrom eller annan rom som du gillar
1,5 dl smetana
dill till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skala och riv potatis och rotselleri grovt. Lägg i en bunke, blanda med vetemjöl, ägg och salt. Svartpeppar som du vill.

Ta en bakplåt och lägg på bakplåtspapper. Pensla med olja. Klicka ut ”smeten” och forma ganska tunna puckar (som lite tjocka plättar ungefär). Pensla dem med olja och skjut in i ugnen i 15 – 20 minuter. Vänd efter halva tiden. Och kolla så de inte blir brända.

Skär laxen i breda remsor. Rulla ihop dem till små rosor.

Lägg upp rårakorna på tallrikar. Klicka lite smetana och rom på varje råraka. Ställ dit en laxros, garnera med dill (något som jag glömde när jag fotade).

Min vanliga Ica-affär brukar ordna kurskvällar i anslutning till butiken. Det kan vara konsten att stoppa korv eller hur man kombinerar ost och vin. I våras hade de en kväll om Matfotgrafi. Jag anmälde mig genast, men den blev inställd. (Alla andra tyckte kanske att de kunde allt om hur man fotar mat…)

Men idag känner jag mig som om jag behövt den kursen. Dillen glömde jag (och det är svårt att fota mat som redan är uppäten). Och laxrosorna, vad ser de ut som?

Mitt svar: ”Lutande tornen i Pisa”!

Det är då fan att det ska vara så svårt att få till bra matbilder.