Etiketter

, , , , , ,

Chèvre chaud är ett av det franska kökets paradnummer. Getost som man lägger på en skiva baguette och gratinerar – enklare kan det nästan inte bli, inte godare heller.

Här har vi svurit i den franska matkyrkan och lagt till mango. Inte ett dugg franskt, men gott när den söta mangosmaken bryter mot den syrliga osten.

Det här behövs till 2 personer (lunchrätt) eller 4 personer (förrätt):
4 skivor baguette
200 g chèvre
3 tomater
½ påse blandad sallad
250 g tärnad mango, färsk eller god fryst (tinad)
1 liten näve valnötter

Vinägrett
2 delar olivolja
1 del vit balsamvinäger eller annan mild vinäger
lite honung
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på grill och maxvärme. Skiva tomaterna, och grovhacka valnötterna. Blanda ihop vinägretten. Ta så mycket honung så att det blir en bra brytning mellan söt honung och syrlig vinäger.

Skär sneda skivor av baguetten. Lägg skivad chèvre över och gratinera ett par minuter till osten börjar smälta och fått aningen färg.

Lägg upp på tallrikar. Sallad i botten, de gratinerade baguetteskivorna över. Tomat och mango runt omkring. Toppa med valnötter och ringla över vinägretten.

Första gången vi åt chèvre chaud med mango var förra året på restaurangen som hör till Arilds vingård. Till getosten drack vi ett glas av Arilds vita Solaris – och det var som om änglarna började sjunga. De lite exotiska tonerna i vinet vibrerade ton i ton med mangon.

En varm kväll för några dagar sedan testade vi kombon här hemma. Och ja, det funkade fortfarande. Faktiskt var det så lyckat, så jag tror Paul Bocuse tog ett par toner i sin kockhimmel – även om mango smugit sig in i den franska rätten.