Etiketter

, , , , , ,

Mat på sommaren skiljer sig ganska mycket från vintermaten. Jag menar inte bara att den är lättare och svalare. (Få kommer på att servera en rykande varm köttsoppa när det är 27 grader varmt ute…).

Men den är också så tydligt kopplad till vissa rätter. För visst blir det mycket matjessill och grillad mat och jordgubbar på sommaren – och nästan alla älskar den här maten.

Självklart är alla de sakerna riktigt goda, det tycker jag också. Men jag tror det finns en viktig sak till: det är mat som är kopplad till årstid och säsong.

Jordgubbar äter man bara under några korta sommarveckor. Grillar gör man bara när det är varmt ute, och jag vet ingen som kommer på att matjessill är den ultimata maten en måndag i november.

Men för en massa andra saker är det som om vi har glömt bort det där med säsong. De flesta av oss handlar tomater mitt i vintern, trots att vi vet att de är bleka och smaklösa. Men lik förbannat så åker de ner i kundvagnen, för det där med grönsaker är bra och då måste man köpa dem.

Jag tror att sommarmaten kan lära oss den läxan: ät maten i säsong, så smakar den bättre – och är bättre både för plånboken och klimatet.

Och så får man längta lite efter maten, ungefär som de flesta börjar längta lite efter jordgubbar när vårsolen börjar värma den bleka vinterhuden.

Måndag: Spaghetti & lättaste såsen med rökt lax
Börja veckan med enklaste pastarätten. Gräddig crème fraiche möter len lax – och den tar bara 10 minuter att laga.

Tisdag: Tabbouleh med svarta bönor, matvete & halloumi
Matvete är ett ”tuggigt” och gott alternativ till ris och bulgur. Här får den sällskap av den runda och lite salta smaken av halloumi.

Onsdag: Sommarpasta med kantareller & spenat
Kantareller, kantareller… När man säger det till hustrun får hon något bestämt i blicken och kastar sig iväg till närmaste kantarellställe. Någon gång i skogen, men oftare grönsaksdisken på Ica.

Torsdag: Spaghetti med tomat, spenat & feta
Sommarmaten ska vara snabb, enkel och helst inte kosta skjortan. Med den här pastan får du både tid och pengar över till annat…

Fredag: Mat som vid Medelhavet: Grillad tonfisk & potatissallad
…till exempel tonfisk. Vi åt den grillade tonfisken en av de där riktigt varma kvällarna i maj – och det var en sådan där kväll man kan längta tillbaka till resten av året.

Lördag: Sommarsallad med avokado, jordgubbar & halloumi
Bilden på salladen (överst i inlägget) är tagen i vår sommarstuga förra året. Semester, avokado, jordgubbar, halloumi. Vad kan gå fel då?

Söndag: Ljummen laxsallad med linser, sockerärtor & avokado
Sallad behöver inte vara kall. Det visar den här salladen där varm lax och sockerärtor samspelar bra med kall avokado och gurka.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.