Etiketter

, , , , ,

”Du ska inte tro det blir soooommar
ifall inte nån sätter fart”

Du hörde kanske Idas sommarvisa på skolavslutningen, men frågan är hur man gör för att sätta fart på sommaren. Ett svar är den libanesiska salladen tabbouleh med couscous eller bulgur.

Jag tror att det är den ganska tydliga citronsmaken som gör den ”somrig”. Men det gäller att få rätt balans mellan syra från citronen och den runda smaken från olivoljan. Smaka så du hittar den avvägning som just du gillar bäst.

I den här tabboulehn fick även lite svarta bönor följa med. Det adderar fyllighet och ger liksom en mer matig sallad.

Det här behövs till 3 personer:
1 (stor) – 2 (små) auberginer
olivolja
salt & svartpeppar
1 dl riven, smakrik ost, t ex lagrad Herrgård

2 – 3 portioner couscous eller bulgur, kokt
1 – 2 milda lökar, t ex färsk knipplök
400 g tomater
1 stor knippe slätbladig persilja
1 pkt kokta svarta bönor
0,75 dl pressad citron
1 dl olivolja
0,25 dl vatten
salt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva auberginen, lägg skivorna i en oljad ugnsform. Droppa över lite olja, salta & svartpeppra. Kör i ugnen tills auberginen är klar, ca 25 minuter. Vänd efter halva tiden. Strö över osten och gratinera tills osten fått lite färg.

Skala och finhacka löken. Skölj och finhacka tomaterna (just här är det smakligt om det verkligen är finhackat). Skölj och finstrimla persilja. Skölj de svarta bönorna. Lägg allt i en stor skål tillsammans med kokt couscous.

Blanda citron, olja, vatten, salt & svartpeppar. Smaka! Häll dressingen över salladen och blanda.

Hustrun – som inte alltid är så finkänslig – gick och hämtade knäckebröd till maten. Jag förstod hennes budskap trots att det var så försynt. Det finns ingen crunch i den här rätten, inget att knapra på…

Skulle du ha en hustru som inte heller är så finkänslig, så kan du testa gratinerade parmesan-flarn. Grovriv osten, lägg små tunna ”puckar” på en oljad plåt. Kör med full grillvärme tills osten smält och blivit knaprig.