Etiketter

, , , ,

I boken Alltid Provence åker författaren Peter Mayle till saluhallen Les Halles i Avignon. Där vandrar han mellan drivor av paprika och oliver, förbi pyramider av snäckor och bläckfisk. Han går där och blir hungrig.

”Under min korta promenad hade jag satt i mig ett helt dussin tänkta måltider. En skål bruna sprättägg förvandlades till en pipérade, en sorts bondomelett, med bayonneskinka från ståndet intill och paprika från nästa. Den höll svälten från dörren tills jag kom fram till rökt lax och kaviar. Men så var det ostarna, korvarna, patéerna på kanin och hare och fläsk, härliga bleka rillettes, ankbröst inlagda i smör…”

Jag läser den här boken när sommaren ännu är ung. Och ja, jag blir hungrig, så hungrig att jag åker till affären och handlar eko-ägg och paprika och tomater. I delikatessdisken får jag med mig ett litet paket bayonneskinka, och hemma blir det en pipérade.

Det är den perfekta sommarlunchen. I den här omeletten blandas kryddigheten från örtkryddor med sötman från tomat och den lite salta smaken från skinkan.

Det här behövs till lunch för 2 personer:
1 rödlök
olivolja
salt & svartpeppar
1 röd paprika
1 stor tomat
1 liten vitlöksklyfta
2 msk hackade örtkryddor, t ex oreganon, mejram och/eller persilja
5 ägg
2,5 msk vatten
4 skivor bayonneskinka eller annan lufttorkad skinka

Gör så här:
Skala och dela löken i halvor. Skiva tunt och fräs i olivolja ca 5 minuter i en stor stekpanna. Dela paprikan och skiva tunt, fräs den med löken i ytterligare ca 5 minuter. Dela tomaten och skiva tunt. Lägg ner den i stekpannan. Krydda med salt & peppar, pressa ner vitlöksklyftan. Fräs i 5 minuter till, blanda på slutet ner hackade örtkryddor.

Knäck äggen i en skål, ha i vattnet och lite salt & peppar. Vispa sönder äggulorna. Slå äggsmeten över grönsakerna och blanda runt lite. Lägg på skinkskivorna. Täck med ett lock och stek på ganska svag värme i ca 5 – 10 min tills omeletten nästan har stelnat.

Ät och njut. Ibland kan ganska vanliga ingredienser förflytta berg – eller i alla fall mig till semester och Medelhav och Frankrike.

Men kom ihåg: det här är bonnamat och ingen raketforskning. Har du en bit squash liggande i kylen? Stoppa ner den i omeletten. Vill du ha den matigare? Stek lite överbliven potatis och låt den slinka med. Och vill du ha en vegetarisk omelett? Hoppa över skinkan.

Huvudsaken är att du gillar omeletten.