Etiketter

, , , , , ,

I sommar sitter vi på en fransk restaurang vid Atlantkusten och beställer in en moules frites, musselsoppa och pommes frites. Kanske vågar jag mig på ett ostron – inte för att jag gillar det så mycket, men när man sitter vid ostronodlingarna ska man väl passa på.

Det här är i alla fall vad vi har planerat. Så om Gud vill och byxorna håller byter vi ett gult radhus i Göteborg mot en lägenhet i Ronce under två veckor i sommar.

Men till dess får vi nöja oss med drömmarna – och så med maten såklart. Här nedan finns Medelhavkost, mycket kommer från havet och en hel del från Frankrike.

Måndag: Enkel skaldjurspasta – bra vardagslyx
Någon reklamnisse har kommit på en slogan med ”Thank God it’s Monday”. Det är väl inte alla måndagar jag har hållit med om det… Men man kan pigga upp sig med lite skaldjur och vardagslyx. (Fullkornspasta för den som inte vill ha snabba kolhydrater).

Tisdag: Provencalsk ratatouille med ägg
Dagarna är längre nu i februari, snart är det mars och då kan man ana våren. Pigga upp dig med fräscha grönsaker och en ratatouille. Knäck i ett par ägg så blir det matigare.

Onsdag: Gratinerad strömming med fänkål & Pernod
Det här är rätten som jag trodde Frankrike missat att uppfinna. Jag handlade fänkål och strömming, och så lagade jag det med Pernod… Bara för att finna att det finns en massa recept med de här ingredienserna…

Torsdag: Tabbouleh med svarta bönor, matvete & halloumi
Hustrun ogillar svarta bönor och tycker inte så bra om matvete, men hon gillar den här rätten. Kan det bero på att allt blandas samman till en sallad – eller är det den nystekta halloumin?

Fredag: Musselsoppa Moules marinières – lättaste receptet
Festligt och lent, gott och väldigt lättlagat. Moules marinières är perfekt för en fredagskväll. Ett glas vin och sedan På spåret, i alla fall om du är mer än 42,5 år. (Vill du inte ha animaliskt fett, så kan man utesluta crème fraiche).

Lördag: Kycklinggryta Coq au Riesling
Härom dagen gjorde vi Coq au Riesling för första gången på länge. Vilken gryta det är! Syra från vinet, fyllighet från svamp och kyckling, och så lite len gräddighet från crème fraiche. Men du behöver inte följa receptet riktigt. Det räcker med 50 cl vin och så kan man med fördel använda torkad timjan – på de punkterna ska jag uppdatera receptet längre fram.

Söndag: Torskfilé med serranoskinka & senapskryddad crème fraiche-sås
Söndagsmiddag… Det ska vara riktigt god mat som har lagats med omsorg – just som den här torskfilén. Vill man utesluta snabba kolhydrater ersätter man potatis med något annat, matvete till exempel.