Etiketter

, , , , , , ,

Nyår, då det ska vara fint och festligt. Gott vin i glasen och inte alltför krånglig mat. Mycket festligare än med skumpa blir det inte, därför kommer här ett förslag där bubbel ingår både i förrätten och i desserten. Huvudrättens sås kan man också göra på skumpa, om man vill lyxa till det.

Men lyd en ganska vanlig mans råd: häll inte riktig Champagne i maten. Mycket få människor kan känna skillnad på en sås gjord på Champagne och en sås där en slatt bra Cava eller Crémant slunkit ner i såskastrullen.

Börja firandet med en drink – Skumpa såklart! – och lite tilltugg. Testa gärna små tarte med balsamicokokt rödlök & chèvre. Gott & festligt. Och enkelt om man gör mini-tarten på färdig smördeg.

Till förrätt blir det Créme Ninon, en soppa på gröna ärter och créme fraiche. Precis innan serveringen häller man i lite skumpa – och bär in tallrikarna med skummande soppa till gästerna.

Huvudrätten finns ännu så länge bara i mitt huvud. Jag har aldrig lagat den här variantenen  – det blir så jäkla jobbigt och dyrt (!) om man som matbloggare ska laga maten en extra gång innan… Men jag antyder ändå hur jag tänker.

Ta rödspättafiléer, krydda och bred lite tomatpesto på varje filé. Rulla sedan in dem i serranoskinka eller parmaskinka. I receptet rödspätta med serranoskinka ingår en basilika-smörsås. Det är inget fel på den såsen, men nu var det ju bubbel vi ville ha.

Jag skulle nog testa att göra en fisksås där fet créme fraiche och skumpa/vitt torrt vin får koka ihop och smaksätts med lite hummerfond (om du inte har egen skaldjursfond). Kanske också aningen fransk senap.

Till maten funkar den franska potatiskakan pommes Anna eller gratinerade toppar med potatismos.

Efterrätten citronsorbet & Crèmant d’Alsace är nästan löjligt enkel. Ta en god sorbet, rulla upp en stor kula och lägg i ett glas. Häll över lite mousserande vin. Klart! Och det behöver såklart inte vara Alsacevin, det funkar väldigt bra även med annat bubbel.

Det här var mina råd och funderingar inför nyår. Men det bästa rådet kommer nog från Winston Churchill: Champagne ska vara kall, torr och gratis!