Etiketter

, , ,

Vad är det som är krämigt och lent, med pigga toner av vin och fylliga smaker av musslor och räkor?

Rätt svar: Fyllig linguine med musslor, räkor, crème fraiche & vin (naturligtvis).

Pastan gifter sig fint med moules marinières-influensen. Dessutom är det enkel och snabb mat om man använder färdigkokta musslor.

Som gjort för en dag där det ska vara lite lyxigt, utan att ta oceaner av tid. Kanske en fredag. Kanske en dag under julledigheteten när tanken på ännu mer julmat får dig att vilja slänga allt som finns i kylskåpet och kräva att regeringen förbjuder julskinka fram till 2030, minst.

Det här behövs till 3 personer:
1 pkt (450 g) färdigkokta, frysta blåmusslor (obs släng inte spadet!)
175 g skalade räkor, 500 g oskalade
2 schalottenlökar
peppar & lite salt
2 vitlöksklyftor, skalade
1 dl torrt vitt vin
1 dl crème fraiche, 34 %
spadet från de frysta musslorna
1 knippe slätbladig persilja, hackad

300 g linguine eller annan pasta

Gör så här:
Tina musslorna (och räkorna om du använder frysta). Skala räkorna, skala och hacka schalottenlök. Fräs löken glansig i olja ca 5 minuter. På med peppar och lite salt (tänka på att räkorna är rejält salt). I med vin, crème fraiche och spadet från de kokta musslorna. Pressa i vitlöken. Koka i 5 minuter. I med hackad persilja, koka ett par minuter. Lägg i musslor och räkor, låt allt bli varmt.

Koka pastan.

Hustrun hade lite underliga matvanor när hon var barn och ung. Kanelbullar tog hon upp mängder av från frysen och värmde på ett element. Musslor kastade hon sig över, öppnade konservburkar och åt dem direkt från burken.

Efter den dieten vägrar hon musslor. Men kanelbullesuget tycks aldrig gå över.

För mig har det inneburit en lite enahanda vardag. Ständiga frågor om jag vill ha en bulle. Men varje gång jag föreslår något med musslor så skruvar hon på sig besvärat – och så slutar det med att vi äter rödspätta eller räkor till middag.

Men nu har jag kommit på knepet. Jag gömmer liksom musslorna bland allt det andra goda, som i den här rätten och i gratinerade musslor & pommes frites.

Psst. Säg inget till henne.