Etiketter

, , , , , , ,

Seriefiguren Lille Skutt – som är en ovanligt rädd kanin – säger i Bamse:

– Det är ingen konst att vara modig. Bara man inte är rädd.

Det här tänker jag på när det kommer till mat, men då handlar det mer om hunger. Du vet det där gnagande suget som gör att man tar en tur ut i köket för att se om det finns något att knapra på… Och så gör jag om Lille Skutts ord en smula:

”Det är ingen konst att sluta äta. Bara man inte är hungrig.”

Felet med de flesta recept som ska vara nyttiga är att de innehåller så förbannat lite mat. Titta i de avdelningar där mattidningar publicerar kaloriberäknade recept. Det brukar vara ungefär 100 g fisk, 1 liten potatis och 2 gröna blad per person. Vem, jag säger vem, blir mätt på det? Inte ens en anorektisk 69-åring som tröttnat på att äta borde kunna resa sig från bordet efter en sådan måltid och känna att magen är fylld.

Men det finns ett bra knep till lång och stabil mättnad: linser, matvete och korngryn. Råris kan också fungera.

Man äter som vanligt, fast mer grönsaker och fisk. Lägger linser och gryn på tallriken – och vips så står man inte där i köket två timmar senare och letar efter överbliven mat.

Det funkar för mig i alla fall.

Här kommer sju rätter med korn och gryner – eller så mycket grönsaker att inte ens jag längtar efter potatis och vit pasta. Det är mat som kvalar in i kategorin Medelhavskost. Inte för att alla rätterna kommer från Medelhavet, men för att det är mat med mycket grönsaker, baljväxter och fisk – och bara lite av rött kött och animaliskt fett.

Måndag: Curry med linser, kikärtor, mandel & granatäpple
Det här är en smakfull – men inte chilihet – curry. Mandel och granatäpple ger fräschhet och crunch. Ät med råris eller korngryn.

Tisdag: Torsk med tapenade, aubergine och tomater
Sydfransk husmanskost av bästa snitt. Är man inte så hungrig så räcker det säkert med ugnsstekt fänkål till fisken. Annars lägger man till matvete.

Onsdag: Falafel
Bra vardagsmat, tycker jag. (Särskilt om man köper färdig falafel). Skiva lök, tomat, gurka. Gör hummus och en ganska stark sås med tjock yoghurt, spiskummin, chili och vitlök. Ät med matvete.

Torsdag: Poké bowl med räkor, avokado & chilisås
Fräsch och lättlagad mat. Till vardags tinar man räkorna och låter mangon komma från frysdisken. Använd råris.

Fredag: Stekt tonfisk med citron- & vermouth-sås
Vi åt den här maten första gången på en balkong vid Medelhavet – och bara receptet framkallar abstinens efter Provence… Ät med ugnsstekta grönsaker: lök, fänkål, aubergine, paprika… Det brukar räcka – till och med för mig.

Lördag: Vegetarisk chili med linser & mörk choklad
Glöm inte chokladen i chilin. Två rutor mörk choklad – och poff! Smaken exploderar i munnen. Linser och vita bönor räcker för de flesta, men man kan såklart äta chilin med råris.

Söndag: Kornotto med fläskytterfilé, lufttorkad skinka & stekt äpple
Korngryn och fläsk är gammal, svensk husmanskost. Det här är en uppdatering som både jag och mina smaklökar gillar. Korngrynen gör att du inte behöver stoppa i dig massor av kött för att bli mätt.