Etiketter

, , , , ,

Det här var årets första julrätt – och den kom till av misstag. Jag ugnsbakade rödbetorna, stekte grönkålen och mixade crème fraiche med chèvre. Sedan lade jag upp allt på en tallrik. Tittade. Och tänkte:

– Det där ser ju ut som julmat!

Så om du vill ha något (nytt?) på julbordet, sätt igång med betorna och getosten. Men skulle du läsa det här vid en annan tid på året, så är det lugnt. Den här lilla rätten funkar bra både i november och i februari.

Det här behövs till en smårätt för 4 personer:
600 g rödbetor
olja & salt

5 kvistar grönkål
smör, salt & svartpeppar

100 g chèvre
knappt 1 dl crème fraiche

Ca 1,5 dl valnötter, grovhackade
flingsalt & svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rödbetorna med en potatisskalare. Skär i klyftor och lägg dem en oljad ugnsform. Kör i ugnen tills de är klara, ca 30 minuter.

Dra (eller skär) bort det tunna på grönkålen från den grova stjälken. Skölj och strimla. Koka i saltat vatten i ca 10 minuter. Stek i smör. Salta & peppra.

Skär bort kanterna från chèvren och skär i mindre bitar. Mixa tillsammans med crème fraiche till en sås.

Lägg smörstekt grönkål på assietter och lägg rödbetsklyftor över. Toppa med grovhackade valnötter och chèvre-crème. Strö över lite flingsalt och ta ett par tag med svartpepparkvarnen.

Skulle du sakna medlemskap i grönkålen vänner (sådana människor finns) så är rådet enkelt: hoppa över grönkålen, rätten funkar ändå.

Nu är det snart bara en månad kvar till jul. Med risk för att låta über-präktig har jag ett råd om julmaten: Gör den före jul, långt före jul.

Jag lovar, om du gör en stor sats revbensspjäll och låter resten av familjen äta det i slutet av november, så kan man lugnt frysa ner det som blir över och ställa det på julbordet utan att någon kommer med fnysande kommentarer.

Samma gäller för köttbullar. Men julskinka, det ska man nog akta sig för att servera förrän på julafton.