Etiketter

, , , , , ,

Hösten är ingen dum tid att satsa på mat med mycket grönsaker. I affärerna trängs trinda och blanka auberginer med paprikor i röd-gul-grönt (rena trafikljuset!) till anständigt pris. Där finns squash, jordiga rödbetor och fortfarande drivor med kantareller och trattisar…

Längre in i affären hämtar man tillbehören: några skivor parmaskinka, lite chèvre, en cheddar och så parmesan att riva över pastan med grönsaker.

Nu kör vi – en nästan-vegetarisk vecka.

Måndag: Fettuccine pomodoro – pasta med tomatsås
Ibland är det enkla också det goda. Hittar du smakrika tomater så använd färska, annars är tomater på burk bättre. Blanda gärna ner soltorkade tomater. Toppa med vitlök och färska örtkryddor.

Tisdag: Sallad med cheddar, lufttorkad skinka, torkat äpple & mathavre
Den här salladen kan få vem som helst att äta mathavre. Med cheddar, skinka och äpple blir det god och inte alltför höstlik mat.

Onsdag: Pasta med kantareller & spenat
Hittar du kantareller till anständigt pris. Slå till! Annars går det faktiskt bra med annan svamp – plockad i skogen eller affären.

Torsdag: Ugnsstekta grönsaker med chèvre, timjan, honung & cayennepeppar
Kryddblandningen med timjan, honung & cayenne lockar fram nya smaker ur grönsakerna. Chèvre… Ja, det är lika gott här som i alla andra sammanhang.

Fredag: Pulled aubergine – till burgare & tacos
Tacos behöver inte innehålla köttfärs. Burgare måste inte vara gjorda på nötfärs. Det går – faktiskt – lika bra med aubergine.

Lördag: Smålyxig spaghetti med wokade ärtor & parmaskinka
Stekta grönsaker smakar så mycket mer. De blir sötare och djupare i smaken – gäller också för wokade ärtor. Med parmaskinka blir det en smålyxig carbonara 2.0.

Söndag: Risotto med karljohansvamp
Vill du känna dig som en norditaliensk bonde som har sparkat av sig de jordiga stövlarna och satt sig vid det rustika träbordet… Ställ i så fall fram en gryta med den här risotton. Och häll upp ett glas italiensk vin, kanske Boirà.

De flesta av oss kan äta rätt olika saker och ändå må bra, men det gäller inte alla. En äldre dam, som läser den här bloggen, låter hälsa att hon drabbats av njurproblem och ordinerats proteinfattig mat.

Det känns trist, tycker hon. Vad ska man äta om man inte får lägga kött och fisk på tallriken?

Tja, man kan ju försöka med medelhavskost med mycket grönsaker.

Varsågod och njut!