Etiketter

, , , , , , , ,

Laga mat när man har oceaner av tid och pengar är inte särskilt svårt. Men alla de andra dagarna när det ska gå ganska fort och vara anständigt billigt… När det faktiskt ska vara enkelt att få maten på bordet.

Det är för just de dagarna den här veckomenyn har kommit till.

Men maten ska inte bara vara hyfsat nyttig – mer grönsaker och fisk, mindre av socker, vit mjöl och rött kött. Den ska vara god, så där god så att man längtar efter att få komma hem på kvällen och sätta sig vid matbordet.

Måndag: Pasta med broccolipesto & wokad broccoli
Testa den här broccolipeston. Så mycket fylligare än ”vanlig” pesto. Om man utgår från färdig pesto är det dessutom snabbmat. Välj fullkornpasta eller bönpasta om du vill äta nyttigt.

Tisdag: Ugnsbakad sej med ägg-, dill- & ansjovisröra
Den här ansjovisröran är en av mina absoluta favoriter. Krämig, fyllig och med en trevlig sälta från ansjovisen. Klart värt att skynda sig hem från jobbet den dagen.

Onsdag: Pasta med skogschampinjon, spenat & crème fraiche
Kombon champinjon & spenat äter vi ofta här hemma. Smakerna gifter sig bra och det går hyfsat fort att laga. Men välj den nyttigare – och smakrikare – fullkornpastan.

Torsdag: Ugnsomelett med squash, feta & rosmarin
Squash kan vara lite mesig i smaken. Med feta & rosmarin piggnar den till betydligt. Mat i ugn är sällsynt lätt att få färdig, den sköter sig själv en stor del av tiden.

Fredag: Tagliatelle med räkor, kräftstjärtar & vin
Skaldjur och vin, nu pratar vi fredagskväll. Gör man en pasta så hinner man få i sig maten innan man däckar av trötthet. Kanske ett glas Riesling därtill, eller Grüner veltiner.

Lördag: Ugnsbakad torskrygg med fänkål, tomater & aioli
Sydfransk lyxmat – som inte behöver kosta skjortan om man väljer fryst torskrygg. Dessutom är torskrygg en del som är lätt att lyckas med. Fisken blir saftig och skivar sig så där tjusigt som den gör på krogen.

Söndag: Ugnsbakad lök med kornotto & stekt svamp
Det här en slags vegetarisk husman 2.0 med rötterna i svensk bondemat. Lök, det är en delikatess om den får chansen att blomma. Kornotto, det svenska svaret på risotto. Och svamp… Kanske har du plockat egen.