Etiketter

, , , , , , ,

Tidig eftermiddag på en stormarknad i Alsace. Vi drar runt kundvagnen och samlar på oss mat för en picknicklunch ute bland vinfälten. Efter en stund kommer vi till delin med inlagda grönsaker.

”Hmm, lite vitlöksmarinerade oliver ska vi ha, och så lite av de där små svarta oliverna och soltorkade tomater, såklart. Men vänta, vad är det där – marinerade champinjoner?”

Vi lägger upp allt i små askar och får till slut grönsakerna vägda på rätt ställe – som råkar vara i fiskdisken. (Något oklart hur den där butiken planerar…)

Glada betalar vi ost och salami, ett par bitar paj, bröd och inlagda grönsaker. Tar med dem till vårt picknick-ställe, dukar upp och sätter tänderna i alla godsakerna.

Just i det läget inser jag att min matlagning haft en stor vit fläck – jag har aldrig gjort marinerade champinjoner.

Det har jag gjort nu, receptet finns här nedanför.

Det här behövs till ca 8 personer som tillbehör:
800 gram skogschampinjoner
lite olja
salt & svartpeppar

Marinad
drygt 1,5 dl olivolja
2 – 3 msk vit, mild balsamvinäger
1 stor bunt bladpersilja
1 näve färsk timjan eller oregano
2 vitlöksklyftor

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj eller torka av svampen. Lägg den i en oljad långpanna och kör den 1 timme i ugnen. Vänd efter halva tiden. Salta & peppra.

Hacka persilja, timjan och oregano fint. Skala och hacka vitlöken superfint, det ska nästan bli som ett mos. Blanda hacket med olja och vinäger. Häll över de varma champinjonerna. Låt svampen stå och dra till sig de goda smakerna i ett par timmar.

Ät & njut. Kanske på en picknick eller på ett buffébord. Och du, var glad att du slipper väga svampen på fiskavdelningen! (Om du inte handlar på Leclerc i Sélestat, förstås.)