Etiketter

, , , , , , ,

tonfisk m citronsås

Nyttig mat ska vara god, annars är det inget kul. Men det klart att det finns en risk: om det är gott så tar man lite till, och så lite till, och så bara lite till… Då kan man trösta sig med att 30 minuters motion per dag ingår i Medelhavsdieten – alltså en cykeltur, en promenad med hunden, lek med barnen…

Sedan går man in och äter mat som bygger på fisk och grönsaker, fågel och baljväxter – och så nötter, olivolja och fullkornsbröd.

Kanske sätter man sig och njuter lite av skymningen som dröjer kvar över hustaken nu när våren står och tvekar. Jag tror att det också är nyttigt.

paella

Måndag: Paella – smakrik vardagsmat av rester
Pyttipanna, Nasi goreng, Paella… Alla kök har smarta sätt att hand om rester. Perfekt om det finns lite kyckling eller skaldjur i kylen. Ja, och så fullkornsris för de rätttrogna…

Tisdag: Spaghetti alla puttanesca
Låter mycket värre än det är – puttanesca betyder hora… Men det är en enkel tomatsås som fått skjuts av kapris och oliver. Om man vill tar man med sardeller i såsen. Ja, och så var det där med fullkornspasta.

Onsdag: Fisksoppa – enkel, fransk, värmande
Soppa. Fransk. Fisk. Tillräckligt värmande för årstiden, ändå inte vintertung.

Torsdag: (Nästan) vegetarisk pot au feu med rotfrukter & bacon
Koka allt i en gryta. Buljongen blir smakrik – och ger smak åt rotfrukterna. Den renläriga hoppar över bacon och tar mer grönsaker. Kanske gröna bönor & blomkål.

Fredag: Stekt tonfisk med vermouth- & citronsås 
Fräscht & gott. Ett par oliver till, och en klyfta citron. Men stek tonfisken så att den fortfarande har en rosa kärna, annars blir den gärna torr.

Lördag: Helstekt kyckling fylld med färska örter, lök & vitlök
Kungen Henrik av Navarra ville att varje familj skulle ha en kyckling på bordet på söndagarna. Själv säger jag att det går lika bra med lördagar.

Söndag: Poké bowl – lax med avokado, lök & morot 
Okej, det här är inte mat från Medelhavet. Men det är mat som platsar bra i Medelhavskosten. Fisk & grönsaker – om man vill utesluter man ris och tar istället mer av det gröna.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.

nästan veggo pot au feu