Etiketter

vieux-noir

Reserve de Vieux Noir 2012 är ett vin som brukar få strålande recensioner av vinskribenter, så för ett par år sedan traskade jag iväg till Bolaget och köpte ett par flaskor. Visst, det var ett bra rödvin, men ungt och fullt med bråkande tanniner som gjorde det strävt och vresigt. Det var som att umgås med barn i trotsåldern: mycket skrik och mindre verkstad.

Så jag tänkte ”hörru du Gamle svarten (vieux noir), du får allt ta och växa till dig lite innan vi umgås igen”. Jag lade ett par flaskor i källarskrubben, och häromdagen var det dags att ta fram dem.

De här åren har gjort gott för vinet. Nu har strävheten mjuknat och bäddad in sig bland de andra smakerna, ungefär som när en människa mognar och de vassaste kanterna slipas av. Det är ett tätt vin med väl sammansatta smaker. Lite pigga bär finns där, lite körsbär, lite svarta vinbär i eftersmaken.

Gott är det i alla fall, och tillsammans med kött eller ost blir det alldeles sammetslent.

Men jag hade en tanke att jämföra årgångarna och prova även det vin som säljs nu, så jag skaffade ett par nya flaskor. Bar hem dem från Systemet och upptäckte att det fortfarande är årgång 2012 som säljs!

Om du är intresserad behöver du inte lagra vinet i en källarskrubb i två år. Det är bara att beställa på systembolaget.se och hämta ut dina flaskor (vansinnigt bekvämt!).

80 kronor kostar Reserve de Vieux Noir. Det är väldigt prisvärt!