Etiketter

Det här är en superenkel chokladmousse. Man bryter sönder mörk choklad och lägger bitarna i en mixer/matberedare. Kokar upp grädde och vatten i en kastrull och häller det över chokladen samtidigt som man kör mixern. Klart!

Enklare kan det inte bli.

Ja, det klart. man måste knäcka ner ett ägg också.

Men även om receptet är busenkelt, så måste man hälla upp chokladmoussen i glas eller skålar. Och det här är en rinnig mousse som liksom stänker iväg av sig själv. Så mitt råd är: gör inte som jag!

Jag lät skålarna stå på en vit duk – och kunde efteråt skönja en vit duk med en massa bruna prickar. Bättre då att ställa skålarna på diskbänken eller en skärbräda.

Det här behövs till 6 personer:
150 g mörk choklad
1,5 + ev 0,5 dl vispgrädde
0,75 dl vatten
1 ägg
1,5 tsk havssalt

Servera med bär och/eller vispad grädde

Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och lägg dem i mixern/matberedaren. Smula ner 1,5 krm havssalt. Koka upp 1,5 dl grädde och 0,75 dl vatten. Häll den varma vätskan över chokladen och mixa slätt. I med ett ägg. Mixa sedan i 5 sekunder. Häll ev i 0,5 dl grädde och mixa ett par varv. (Kan finnas anledning att du håller i mixern till att börja med, för den far runt som en amfetamindopahard Duracellkanin innan chokladen har finfördelas).

Häll upp i efterrättsglas/-skålar, låt chokladmoussen stå 1 timme i kylen så att den stelnar.

Allt om mat & Roland = sant. Jag prenumererade på Allt om Mat i många år, men gav upp när det kändes som om journalisterna aldrig hade en kul dag på jobbet. Nu har det gått några år och det är nya smaklökar som härskar på redaktionen. Och jag har försiktigt – månad för månad – tagit upp mitt gamla abonnemang

Sättet att mixa moussen och större delen av recpeptet kommer från tidningen. All heder åt dem.

Varför det inte finns någon bild? Tja, vem vill visa upp en vit duk fylld med bruna prickar… Nä, skojar bara. Det var för att vi hade gäster – och då ska det till en egocentriker av Jan Myrdals kaliber som säger: ”Prata på ni. Jag ska bara fota, det tar väl så där en 10 – 15 minuter innan ni får någon efterrätt”.