Etiketter

, , , , , ,

Det blir en underlig Allhelgona i år. På lördagskvällen blir det först en minnesgudstjänt över alla som har dött under året – och min mamma är en av dem. Men lite senare – sådär vid sju-tiden – kommer några vänner och äter mat med oss.

Då kan man inte starta matlagningen från scratch, så därför får jag förbereda den en del innan. Om vi börjar bakifrån så tänker jag så här: Någon variant på chokladmousse med havssalt blir det som får stå färdig i kylskåpet och vänta. Antingen blir det den i receptet eller också gör jag en ännu enklare (recept följer i så fall). Men havssalt kommer i alla fall att vara med i moussen.

Till huvudrätt tar vi en laxsida som räcker till de sex, sju personer som kommer. Den kan förberedas – späckas eller marineras – och ligga och vänta på att få en skjuts in i ugnen. Kanske blir det Arnolds goda lax – eller också fastnar jag för något annat i sista stund.

Det där med att förbereda… Man kan väl säga så här: jag gillar att göra upp planer och förbereda maten, men sedan så finns det som mycket som påverkar. Ibland hittar jag ett nytt recept som jag bara måste testa. Ibland så blir jag vansinnigt sugen på en ingrediens.

Ja, och ibland så bara ändrar jag mig.

Hur det blir med förrätt vet jag inte riktigt. Kanske blir det ugnsbakad vitlök med blomkålspuré & parmachips. Men det kan också bli bara något litet att stoppa i munnen, kanske små tarte med balsamicokokt rödlök & chèvre.

Vi får väl se.

Hur det än blir för mig, så hoppas jag att du får en fin Allhelgona. Och något gott att äta.