Etiketter

, , , ,

rodlokstarte

Drink och några snittar. Ett glas vin eller bubbelvin – och en liten minitarte… Visst är det hög festfaktor om kvällen börjar på det sättet.

Ät gärna de här tilltuggen avsvalnade.

Det här behövs till 32 små snittar:
3 röda lökar
olivolja
1 msk tomatpuré
ca 15 soltorkade tomater
½ msk honung
½ dl god, röd balsamvinäger
32 skivor chèvre, drygt 300 g av den smala getosten
4 skivor fryst smördeg, 400 g
lite färsk timjan

Gör så här:
Ta fram de frysta smördegsplattorna och sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva rödlöken tunt. Fräs den mjuk i olja – ta gärna lite av oljan från förpackningen med soltorkade tomater. Hacka tomaterna, blanda ner dem och tomatpurén en stund. Lägg i honung och balsamvinäger och låt allt koka ihop till en röra.

Skiva chèvre.

Lägg de halvtinade smördegplattorna mellan två bakplåtsplattor och kavla ut dem så att de blir lite större och tunnare. Dela varje platta i 8 bitar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg lite av lökröran på varje smördegsbit, toppa med en skiva chèvre.

Grädda i ca 12 minuter.

Garnera med lite färsk timjan.

De här minitarten följer recept som finns lite över allt på internet, men här är det lite mer chèvre och inga valnötter. Testa gärna varianten med valnötter om du gillar de där lite beska nötterna.

Men det är lite förvånande med recept på nätet. Förlagan till detta recept har jag hittat ordagrant på flera olika ställen – alltså varianten med valnötter och smulad chèvre. Ordagrant! Några har alltså suttit med datorn och kört copy & paste – och publicerat det även på kommersiella sajter.

Jag vet att det inte finns upphovsrätt på recept. Visst. Men snor man receptet rakt av är det väl liksom lite trevligt om man talar om varifrån det kommer.

Själv har jag aldrig publicerat ett recept rakt  av (hoppas jag verkligen), mest förmodligen för att jag avskyr att följa andras instruktioner (du vet det där med Gordon Ramsey och så det där med den hopplösa individualisten). Men jag har försökt att ange källan när mitt resultat har blivit väldigt lika originalet.

Hoppas du får ett bra början på 2017!