Etiketter

, , ,

– Vi ska ha ha vildsvin! slog hustrun fast, och såg så där bestämd ut så det bara är att göra som hon säger om det inte ska bli ett jävla liv här hemma.

Ja, hon menade såklart inte att vi skulle ha en liten uppfödning av vildsvin på baksidan av vårt radhus. Det var köttet hon ville åt, och det skulle ligga på tallriken i tillagad form.

Så det var bara att sätta sig i bilen och leta upp en affär. Först letade jag i en stor, mycket välsorterad (och dyr) Ica-affär, men där var det tomt i disken för viltkött. Så det fick bli en tur till stora saluhallen istället.

Det här är lite konstigt för det skjuts nästan 150 000 vildsvin i Sverige. Och vart tar köttet vägen? I alla fall inte till de butiker där jag brukar handla.

Det är lite synd för vildsvinsköttet är mört och har liksom en lite snällare viltsmak än till exempel älg.

I den här rätten får det koka med grönsaker, rödvin och örtkryddor till en mustig gryta som passar lika bra en novemberkväll i Sverige som en vinterdag i Rhône-dalen.

Det här behövs till 5 personer:
800 g benfri karré från vildsvin eller tamgris
1 pkt bacon (120 – 140 g) eller fransk lard
2 gula lökar, skalade
400 g champinjoner eller annan svamp
1 + 2 morötter, skalade
olivolja
salt & svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 bukett med örtkryddor, t ex timjan och persilja
2 lagerblad
3 vitlöksklyftor, skalade
ca 3 dl rött vin, inte alltför strävt
vatten så det täcker, ca 2 dl

Ris eller kanske potatis till. Eller bara ett gott bröd.

Gör så här:
Hacka lökarna. Skölj/torka av svampen och skiva den. Tärna 2 av morötterna ganska fint. Strimla bacon och skär köttet i grytbitar ca 2 x 2 cm. Ta örtkryddorna och bind ihop dem med bomullssnöre.

Använd en stekpanna och stek bacon. Ta upp den ut pannan och bryn köttet i omgångar i olivolja. Salta & peppra. Lägg det i en stor köttgryta tillsammans med löken. Bryn tills löken mjuknar. Tryck ner tomatpuré och bryn en stund till.

Häll på vin & vatten. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll det i grytan. Lägg ner örtbuketten, lagerblad och den hela moroten (som bara ska ge smak). Pressa i vitlöken.

Låt grytan koka ca 1 timme. Fräs tärnad morot i olivolja. Ta upp moroten. Fräs svampen tills all vätska har kokat in. Krydda med salt & peppar. Lägg ner bacon, svamp och morot, och låt det koka med de sista 20 minuterna.

Ta upp den hela moroten och kryddbuketten. Klart.

PS. Jag kanske överdriver lite när jag skildrar hustrun som en dominant matrona härskande över mat och kök. Du vet så där som hushållerskan brukar göra i gamla svenska pilsnerfilmer.

Jag ska nog inte ge mig in i den leken; då kanske hon börjar skriva elaka kommentarer om hur jag beter mig i köket – och det vill jag inte.