Etiketter

, , ,

Ibland är det bra med genvägar, till exempel när man ska fixa mat en helt vanlig vardag i den regntunga månaden oktober. Då tar man en färdig pizzadeg till den här sydfranska tarten.

I det ursprungliga receptet ska det vara pajdeg, men jag har aldrig riktigt fattat grejen med att trycka ner massor av smör i en deg och sedan låtsas att det blir en ”lätt och fräsch” rätt.

Receptet tyckte också att man skulle toppa pajen med en massa smör. Ja, du fattar vad jag anser. Det fick bli mer tomater istället.

Men tro nu inte att jag har blivit någon slags hälsoguru. Smör är gott, om man använder det på rätt ställe – till exempel smält till laxpudding. Där är jag fortfarande aningen mer Edvard Blom än Anders Gärderud, om du förstår vad jag menar.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
1 stor lök, gul eller röd
250 g champinjoner
12 – 14 soltorkade tomater
400 g färska tomater
1 liten vitlöksklyfta
2 tsk fransk dijonsenap
ett gäng goda oliver
salt & svartpeppar
lite timjan att strö över

Pizzabottnar för 3 – 4 personer, egengjord eller färdigköpt

Och så en sallad, kanske spetskålssallad

Gör så här:
Värm ugnen till den temperatur som anges på förpackningen, om du har färdig pizzabotten.

Skala löken och vitlöken och skiva tunt. Skölj/torka av svampen och skiva den. Strimla de soltorkade tomaterna.

Sätt in en plåt i ugnen. Lägg ut pizzabotten på bakplåtspapper på en annan plåt. Stryk på lite senap. Lägg på lök, vitlök, svamp, oliver och soltorkade tomater. Toppa med färsk tomat. Salta & peppra.

Ta ut den varma plåten och flytta över pizzan. Går lättast om du drar över både bakplåtspapper och pizza. Grädda enligt förpackningen. Strö över lite timjan, torkad eller färsk hackad.

Ät gärna den här pizzan med spetskålssallad. Om jag får säga det själv, så smakar den som ”pizzasallad” – det vill säga kålsallad – borde göra.

Är du inne på temat pizza från Provence, så måste du testa pissaladière. En pizza med en en smakbrytning mellan sälta från sardeller och ljuvligt len lök som brynts länge på spisen för att locka fram sötman.