Etiketter

En kopp kaffe eller te. En tidning, gärna en riktig tidning där papperet prasslar. Och så frallor med ost och kanske en klick marmelad.

Visst är det rätt gott att ha det så på morgonen?

Här kommer ett recept på frukostbullar som kvalar in i den rutinen, men de är gjorda på lite surdeg och ganska mycket fullkornsmjöl. Och så innehåller de mindre fett och socker än det brukar vara i grahamsbullar.

Det här behövs 16 bullar:
1 dl surdeg (här finns ett recept)
3/4 pkt jäst
2 msk kallpressad rapsolja eller olivolja
1 msk honung
3 dl mjölk
4,5 dl grahamsmjöl
4,5 dl vetemjöl
1 tsk salt

Gör så här:
Blanda surdeg, jäst, olja, honung, salt och mjölk i en stor bunke så att jästen löser upp sig. (Mjölken kan vara kall eller fingervarm. Men är det kall behövs nog den längre jästiden.)

Ha i mjöl, lite i taget. Börja med grahamsmjölet. Rör med en trägaffel så att det blir en ”degboll” som släpper fint från kanten. Känns den väldigt kladdig kan man ha i lite mer mjöl.

Jäs under bakduk till dubbel storlek ca 1,5 – 2 timmar.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Skär degen i fyra delar, och sedan varje del i fyra små bitar. Rulla bollarna till runda små bröd. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg över en bakduk och jäs ca 30 minuter.

Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i ca 12 minuter tills de får fin färg.

Jag gillar verkligen både fullkornspasta och bröd bakat på fullkornsmjöl, men jag har aldrig fattat varför det finns grovmalet grahamsmjöl och rågmjöl. Det kliar i halsen när man äter det – och det är inte ett dugg nyttigare bara för att det känns grovt.

Så mitt förslag är: kör med finmalet mjöl istället.