Etiketter

, , , ,

Ibland vill man ha mat som inte är så förbannat krånglig, men som ändå är värmande, mättande och välsmakande. En sådan dag kan du testa den här vardagsgulaschen.

Vi åt grytan (eller soppan om du vill kalla den så) den första höstdagen. Det var en dag när regnet hängde i tunga moln över Göteborg. Vi satt inne vid det rustika slagbordet och åt en värmande – och minst lika rustik – gulasch.

Det var fylliga smaker av korv och grönsaker, vitlök och paprika. Mer varm än het i smaken.

Och det var faktiskt rätt okej. Även om det var höst.

Det här behövs till 2 – 3 personer:
250 g smakrik korv, typ Kabanossen, Debreciner…
(eller 1 dl röda linser om du vill ha en vego-rätt)
1 ganska stor gul lök
olja
1 tsk rökt paprikapulver
ca 1/2 tsk chipotlechili eller annan mild chili
salt & svartpeppar
1 burk krossade tomater
1/2 burk vatten
3 vitlöksklyftor
ca 350 g potatis
2 paprikor

Tillbehör: crème fraiche eller gräddfil och kanske ett gott bröd

Gör så här:
Skala lök och vitlök. Hacka löken och finhacka vitlöken. Skiva korven. Fräs löken i olja så den blir riktigt mjuk. Lägg i korv och vitlök. Krydda med paprikapulver, chili, salt & peppar. Fräs en stund till.

Häll på tomaterna och vatten. Koka soppan/grytan i 20 – 25 minuter.

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Låt potatisen koka med i ca 15 minuter. Det beror såklart på hur stora bitarna är. (Vill du ha rätten vegetarisk, så sköljer du linserna och låter dem koka med i ca 15 minuter).

Dela paprikan. Kärna ur och skär i stavar. Låt paprikan koka med i ca 10 – 12 minuter.

Servera grytan/soppan i djupa tallrikar. Låt var och en klicka över lite crème fraiche eller gräddfil.

Burktomater är bättre än färska tomater ungefär 10 månader av 12 i det här kalla landet. Men det är en jäkla skillnad på innehållet i de olika burkarna.

Länge använde jag Kung Markattas hela, ekologiska tomater. Men nu har jag skaffat mig en ny favorit: Muttis finkrossade. Där finns en fyllig, rund tomatsmak och aningen sötma från mogna tomater.

Dessutom är det en lyx man kan kosta på sig. Rätt få av oss blir ruinerade av att betala 12 kronor för en burk tomater istället för 10.