Etiketter

,

När jag var liten hade jag en excentrisk fadder – eller gudfar – som vi sade. Han var uppfinnare och full av galna upptåg, det galnaste var nog när han köpte Norbergs nedlagda lasarett. Där skulle han förverkliga en idé om ett företag med en massa anställda som skulle sitta och jobba i prydliga kontorslokaler.

Men verkligheten var en annan. Lasarettet var nergånget och svindyrt att värma upp, för det var ett jättehus där alla som någon gång kom på besök fick ett eget gästrum. Det vara bara att välja något av de 73 rummen. I korridorerna kunde man åka sparkcykel och i den gamla operationssalen – störst av dem alla – var det pingisrum.

Genom den förvildade parken runt sjukhuset gick Norbergsån. Och varje år vid den här tiden så åkte vi till Norberg i norra Västmanland, utrustades oss med stövlar, burar och ficklampor. Sedan böjde vi undan björksly och trampade ner granruskor – i ån fanns det kräftor och på kvällen vittjade vi burarna.

För en åtta-åring var det lika spännande som att titta på Bombi Bitt på TV, han fiskade ju också kräftor.

Men det här var ett tag sedan. Numer vittjar jag inte burar utan plockar kräftorna hos fiskhandlaren eller ur frysdisken på Ica. Det är inte lika spännande som på 60-talet. Men behandlar man kräftorna väl blir de ändå till en klart välsmakande middag.

Här har jag gjort en ganska snäll variant på cajunkräftor. Man kokar en kryddig lag med korv och grönsaker, sedan låter man kräftorna bli varma i spadet.

Skulle du vara en av dem som tycker att cajunmat från Louisiana ska vara lika stark som en chili i ökenlandskapet där Texas möter Mexiko – så ökar du så klart mängden chilikrydda.

Det här behövs till 5 personer:
1,5 kg kräftor
350 g kryddstark korv, chorizo eller kabanossen
olja
900 g potatis, gärna småpotatis
350 g liten gul steklök eller schalottenlök
5 vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chipotlechili eller annan mild chilikrydda
1 tsk torkad timjan
salt & svartpeppar
4 lagerblad
1 apelsin, saften
2 l vatten
40 cl Porter
150 g okra (om du vill)
5 kokta majskolvar

Gör så här:
Tina kräftorna om de är frysta. Skala steklök och potatis. Dela potatisen om den är stor. Skala och finhacka vitlöken. Skär korven i mindre bitar.

Fräs korven i olja. Lägg i potatis, steklök och vitlök. Krydda med paprikapulver, chipotlechili, timjan, lagerblad, salt & peppar. Fräs en stund till. Häll på vatten och Porter. Pressa i apelsinen. Låt koka tills allt är genomkokt, sådär en 20 – 25 minuter.

Skär majskolvarna i 2 – 3 bitar. Skär okra i mindre bitar. Låt majs och okra koka med cirka 10 minuter.

Nu ska kräftorna bli varma i lagen. Det enklaste är att lägga kräftorna i en stor bunke, sila av grönsakerna och hälla den varma lagen över kräftorna.

Lägg upp allt på fat och servera lagen som en sås till kräftor och grönsaker.

Cajuner, alltså cajun-folket, utvandrade från kolonin Arkadien i nuvarande östra Kanada. De ville inte inordna sig i det brittiska styret utan drog till träskmarkerna i södra Louisiana. Där utvecklade de ett eget kök med mycket grönsaker och skaldjur, kyckling och kryddstark korv, allt enligt Wikipedia.

Och kräftor åt de ofta. Det var fattigmansmat som den engelskspråkiga överklassen föraktade.

Tyvärr föraktar inte den svenska överklassen kräftor, så det är inte längre någon billig mat. Men havskräftor säljs ganska ofta till extrapris, i alla fall här i Göteborg. Då kan man köpa på sig ett litet lager. Kanske frysa in några som man tar fram när man vill minnas hur det en gång var i Norberg på 1960-talet.