Etiketter

, , , , , ,

Det finns en trevlig myt om att man blir smart av att äta fisk, ungefär som att man blir stark av att äta spenat. Du vet som där som Karl-Alfred gjorde innan han visade upp sina svällande muskler.

Spenatmyten tror jag aldrig har spelat någon roll i vetenskapen, men det har den där idén om fisk. Forskarna trodde länge att fiskätandet var väsentligt för människans utveckling.

Det hela började för så där en 100 000 år sedan när ‘människan’ började använda symboler för att kommunicera och bygga en gemensam berättelse. Detta kvalitativa språng i vår historia skedde på olika platser, men gemensamt för dem alla var att de låg vid vatten där det fanns fisk och skaldjur.

Teorin byggde på att våra förfäder fick i sig en massa nyttiga fettsyror av alla fisk, och då kunde hjärnan utvecklas. De tidiga människorna blev smarta av att äta fisk, alltså.

Tyvärr håller inte den trevliga teorin skriver Karin Bojs i DN-krönikan Man kan bli människa utan att äta fisk – där hon berättar om de tidiga människorna i Kalhari-öknen, som tog samma kvalitativa språng utan fisk i magen.

Synd på en så trevlig teori, tycker jag. Men man kan trösta sig med att fisk är nyttigt. Full med bra fetter som vi behöver, och dessutom gott om D-vitamin som vi pinade nordbor behöver under alla de mörka månaderna.

Dessutom är det gott. Tycker i alla fall jag.

Måndag: Caesarsallad med lax & kapriskryddad aioli
Lax är suveränt, aioli kan vara gudomlig och kapris har ett trevligt bett av sälta. Hur det blir om man kombinerar de sakerna till en vårlig sallad? Gott, så klart.

Tisdag: Mat för enastående – stekt ris med spetskål & ägg
Sitter du hemma och jobbar? Ta en paus och fixa en riktig lunch, så går eftermiddagen lättare. Lite rester, grönsaker och ris. Ett ägg och så sving på kryddborkarna – lunchen är klar.

Onsdag: Torsk på norsk med persiljesmör & rödvinskokta linser
Torsk på norsk, det är torsk kokad i riktigt salt vatten så att fisken blir fast och vit. Här med rödvinskokta linser och örtsmör. Inte ens en norrman skulle protestera mot det sällskapet.

Torsdag: Marinerad oumph – vego på buffén
Visst, marinerad oumph gör sin bra på buffén. Men det funkar också bra en helt vanlig torsdag. Kanske tillsammans med tabbouleh, eller bara med sallad, bröd och småplock.

Fredag: Ugnsbakad torskrygg med tomat, fänkål & örtolja
Jodå, fräschare vårmat får man leta efter. Saftig torskrygg, pigg fänkål och en smakrik örtolja med bara aningen vitlök. Dessutom är det snabbt och enkelt, alltså riktig fredagsmat.

Lördag: Omelett med lök & paprika – perfekt till lunch eller lätt middag
Ta en rödlök, en paprika och några ägg. Kör i en stekpanna med lite olja. Svårare än så är det inte att fixa en god lunch eller en lätt middag. Ja, okej då. Man kanske ska ha lite bröd också.

Söndag: Havets Wallenbergare – söndagsmiddag med omsorg
De här är kökets fiskburgare som har fått på sig en lite snyggare skjorta och hamnat i finrummet. Gott är det i alla fall. Och inte ett dugg svårt.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.