Etiketter

, , , ,

22-åringen har flyttat till Lund för att fortsätta plugga. Lite tomt blir det här hemma, det finns inte längre någon som sitter vid middagsbordet och startar en entimmes-diskussion om den svenska penningpolitiken eller amerikansk inrikespolitik.

Jag ägnar mig åt maten när jag äter, och hustrun skulle inte komma på tanken att starta en diskussion om amerikansk politik. Inte nu när Trump har försvunnit.

När man dukar kan det kännas lite konstigt, plötsligt står man där med tre tallrikar i näven och inser att vi nu för tiden bara är två.

Men det blir lättare att hitta på annorlunda maträtter. Det finns ingen som lägger in sitt veto mot lök och grönkål och paprika. Så vad är då mer naturligt än att kombinera just de tre sakerna till en middag.

Den här vinterkvällen blev det en chakchouka (stavas också shakshouka). Enligt Wikipedia är det en tunisisk äggrätt, men en mycket enklare förklaring ser ut så här: Det är den franska grönsaksröran ratatouille med ägg och nordafrikanska kryddor.

Om grönkål brukar vara med i Tunisien vet jag inte, men i ett svenskt vinterkök funkar det alldeles utmärkt.

Det här behövs till 2 personer:
½ lök
olivolja
125 g grönkål
2 vitlöksklyftor
salt & mycket svartpeppar
1 kanelstång
1 tsk korianderfrön
1,5 tsk spiskummin
1 chili, spansk peppar
½ stor röd paprika
ca 10 cm squash
½ burk hela tomater + aningen vatten
2 ägg

Bulgur, couscous eller ris därtill. Eller bara ett gott bröd.

Gör så här:
Skölj och strimla grönkålen. Halvera och kärna ut paprika och chili, skär paprikan i små bitar och strimla chilin. Fintärna squash och klipp sönder tomaterna med en sax. Skala och hacka löken.

Fräs löken i en traktörpanna (eller stor stekpanna). Lägg i grönkålen och fräs en stund när du kryddar med salt & svartpeppar, samt kanel, koriander, spiskummin & chili. Pressa ner vitlöken.

Häll i de sönderklippta tomaterna och låt grytan koka i 5 minuter. Lägg i paprika och koka 5 minuter till.

I med squashen och koka ett mar minuter. Gör små ”hål” och knäck ner ett ägg i varje. Lägg på ett lock och koka tills äggvitan har stelnat men gulan fortfarande är krämig. Det tar ca 5 minuter.

Ät & njut. Känn att optimismen kan vara på väg tillbaka; ljuset erövrar minuter varje eftermiddag, vaccinet är på väg och Trump, han sitter och trycker på sin telefon nere i Florida – utan att komma åt Twitter.