Etiketter

, , , , , ,

Jag har haft ovanligt mycket omkring mig den senaste tiden. Dels fick jag fler politiska uppdrag efter valet än jag förutsåg och dels har jag uppdrag som God man, alltså ställföreträdare för personer som behöver hjälp. Som om inte det vore nog har jag skaffat mig ett extrajobb – som den värsta gymnasist. Jag skannar in dokument som ska användas inom orgelforskning.

Det är vansinnigt intellektuellt krävande. Man tar ett papper, lägger det på fotobordet och så trycker man Control-K (då fotar kameran). Vänder papperet, trycker Control-K och fotar baksidan. Lägger undan det första papperet. tar ett nytt och trycker Control-K…

Ja, jag tror att du fattar. Vansinnigt intellektuellt, sa Bill. Just det, sa Bull.

Men alla de här sakerna tar lite tid, och då blir det mindre tid över till annat. Julmaten, till exempel.

Men i söndags kom en kompis över och då gjorde vi de vanliga rätterna: älgköttbullar, enklaste patén och gräddkokt grönkål.

Vi gjorde också apelsinglaserade revbensspjäll, men här vandrade jag iväg en liten bit från mitt eget recept. Jag lät glazen koka en stund så den fick en mer sirapsliknande konsistens (enklare att hantera) och så tog jag med kardemumma i kryddblandningen. Gott, tyckte jag. Men kompisen såg mycket tveksam ut när han åt.

I kylen ligger en rimmad skinka och väntar. Den kokar jag i vin och äpplemust senare i kväll. Smaken blir rund och fyllig – och så får man en fantastisk buljong till vinterns grytor i januari och februari.

Jo, en sak till ska jag fixa. På julafton lägger jag ner kardemumma i en (väldigt liten) skvätt gin och låter spriten dra åt sig den goda smaken. Sedan blandar jag pilsner och porter med aningen portvin och en (väldigt liten) skvätt gin – och i de skummande glasen finns mumma.

Men i övrigt får det bli färdigköpt julmat. Jansson tror jag att jag hoppar över, det verkar inte bli tid till att fixa den. Sill, lax, pepparkakor och Cumberlandsås finns alldeles utmärkt på Coop och Ica.

För meningen med jul är inte att man ska slita ihjäl sig för att få ett hemlagat julbord utan minsta repa och skavank. Meningen är att man ska umgås och njuta – och faktiskt bara ta det lugnt.

Det är så jag önskar att din jul blir.

God Jul!