Etiketter

, , ,

Jag har en sak att bekänna: jag gillar det där med jul. Maten och drycken och alla de tända ljusen. Men mest gillar jag de där röda dagarna i slutet av december för att man bara gör en sak. Det är ingen som kommer på att de ska tvätta bilen på julafton, ingen som börjar städa garderober, ingen som drar fram blomjord och krukor för att plantera om växter.

Istället så tittar man ut genom fönstret när vinterdiset börjar skymma, och så säger man: ”Vi kanske ska ha lite glögg”. Och då menar man inte bara det varma vinet, utan också en massa godsaker. Nötter, choklad, kakor, dadlar…

I år är det inte läge för stora glöggfester och mingel. Men en stilla mugg glögg – eller vin chaud – med familjen, det hoppas jag att du får. Och just därför kommer här några förslag på godsaker.

Men vi tar det från början. Gör gärna en Vin chaud med rött vin, vaniljstång och bara lite socker. Mycket fräschare och godare, om du frågar mig som aldrig har förstått varför glöggproducenterna måste tappa hela påsen med socker i blandningskaret.

Vill man ha tilltugg kan man göra små ”tarte” med rödlök & chèvre som syns på bilden här ovanför. Fräscht och lite syra – och superenkelt om man använder färdig smördeg. Nästan lika enkelt är att göra chrèvrefyllda dadlar med bacon.

Lite större tålamod får man ha om man ska fixa kompott och marmelad av fikon. Man måste i alla fall vara ute ett par timmar innan för att göra fikonmarmelad till Brie och Saint Agur. Men sedan håller sig marmeladen i alla fall genom hela glöggsäsongen.

Fikonkompott med Appenzeller & Gruyère är en fantastisk ostavslutning på en middag. Men den skäms inte för sig en sen eftermiddag när skymningen kryper närmare. Det gör inte heller fikonröra till Stilton & ädelost.

Vill man fixa ännu lite mer så kan man göra små äppelpajer med hasselnötter, rom & choklad. De funkar bra på ett mingel, men går också bra efter ett glas rom. Om du heller gör något med päron så är portvinskokt päron med Saint Agur, valnötter & knaprig kavring ett klart smakligt alternativ.

Eller också går man loss på på allt det goda man kan göra av kakao, till exempel parfait med Nutella & mörk choklad. Skulle du – liksom jag – vara svag för choklad med havssalt så finns två alternativ. Antingen gör du chokladmousse med havssalt eller också satsar du på chokladfondant med havssalt. Ingen smalmat direkt, men gott.

Okej, börjar du bli trött nu av tankarna på allt pysslande med tilltugg och sötsaker – själv kommer jag aldrig att få titeln ”Året efterrättskock” – så finns det mycket enklare sätt att fixa guldkant på glöggtillvaron. Ta fram lite pepparkakor och en vanlig ädelost. Lägg en tunn skiva ost på pepparkakan, ta en tugga och lite varm glögg.

Och njut! Oavsett om du unnar dig ett litet glas glögg själv eller dricker det med familjen – så handlar det om att njuta och ta det lite lugnt.