Etiketter

, , , , , ,

För en del år sedan så fanns det en krönikör som skrev fotbollstips i DN – han försökte alltså vara en guide för de som skulle lämna in tipset, helst med 13 rätt. Varje vecka avslutade sina spalten med ”mot den första miljonen”.

Ungefär så känner jag mig när jag skriver det 40:e inlägget om Medelhavskost.

Tre år med Medelhavskostmenyer har har inte förvandlat mig till en smal, vältränad ung man. Inte heller har jag lyckats med att alltid äta klimatsmart mat.

De sakerna hänger faktiskt ihop. Mer vegetarisk mat – mer olja och mindre smör och grädde – är bra både för vikten och miljön.

Men jag har gått över till mer vegetarisk mat, och fettet jag äter kommer oftare från olivolja än från grädde.

Så häng på du också, för det finns en sak jag aldrig skulle kompromissa med: det ska va’ gott att äta, annars kan det kvitta.

Måndag: Ugnsrostad blomkål, grönsaker & mild vitlöksolja
När man tittar på den här maten blir man glad av alla färgerna. Glad blir man också när den kommer i munnen för ugnsrostade grönsaker smakar så mycket mer än kokta.

Tisdag: Svartvit linguine med bläckfisk & räkor
Lite lyxigt är det med svart pasta färgad av bläckfisk-bläck. Om priset får dig att tveka – ta vanlig pasta, det blir också gott. Men överstek inte bläckfisken, då blir den bara torr och seg.

Onsdag: Allt i en långpanna – torskrygg & ratatouille-grönsaker
Massa goda grönsaker som sköter sig själv i ugnen. På slutet lägger man i ett par torskbitar (frusen funkar bra en vanlig onsdag, tycker jag). Vill man ha mer Medelhavskänsla gör man salsa verde till maten.

Torsdag: Smakrik pasta med mangold & rostade pinjenötter
Den här pastan har vad som krävs av vardagsmaten. Den är hyfsat enkel, hyfsat snabb och den gräver inte jättehål i plånboken. Dessutom gör den smaklökarna på gott humör.

Fredag: Smakrik kycklinggratäng med soltorkad tomat & spenat
Kycklinglårfiléer som fått bo ett tag i ugnen tillsammans med körsbärstomater, spenat och örtkryddor… Det är fredagsmat som nästan lagar sig själv, medan du smuttar på ett första glas vin.

Lördag: Tian – fräsch grönsaksgratäng från Provence
I den här grönsaksgratängen så plockar ugnsbakningen fram helt ljuvliga smaker ur aubergine, squash och tomat… Ja, jag vet om att jag är tjatig, men det blir bara så gott.

Söndag: Poké bowl med räkor, avokado & chili-sås
Än är inte frysa-häcken-av-dig-hösten här. Fortfarande kan man njuta av soliga dagar – och av den här skålen med räkor och avokado, mango och en sås med chilihetta.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.