Etiketter

, , ,

Vill du ha lättlagad mat till finmiddagen, då tycker jag du ska testa den här fiskrätten. Den är full med milda fina smaker. Torsken blir saftig och så där fint skivig som den brukar vara på krogen. Såsen balanserar det runda smaken av smör och grädde mot lite frisk syra och aningen karaktär från cayennepeppar.

Jag har en sak att bekänna – jag smög ner lite vin i Sandfjordssåsen. Det ska det inte vara  enligt originalrecepten.

Det här behövs till 5 personer:
(knappt) 1 kg torskrygg
2 liter vatten
2 dl salt
olivolja eller smör
ett par kvistar körsbärstomater

Juliengrönsaker
ca 3 morötter
1 bit rotselleri
300 g sockerärtor

Sandefjordssås
2,5 dl grädde
1,5 dl torrt vitt vin
100 g smör
lite salt
aningen cayennepeppar
lite pressad citron (kanske 1 klyfta)
hackad persilja eller gräslök, om du vill

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda salt & vatten och rör så saltet löser sig. Skär fisken i portionsbitar och låt den ligga 8 – 9 minuter i det salta vattnet.

Ta upp torskryggen och skölj av dem. Lägg i en oljad ugnsform tillsammans med körsbärstomater. Kör i ugnen i ca 20 minuter. Får att kolla om fisken är klar så trycker du lätt på den med fingret. Om den skivar sig fint så är den klar.

Skala morötter och rotselleri. Skär grönsakerna i strimlor stora som lite tjocka tändstickor. Koka upp saltat vatten. Lägg ner morot och selleri och låt koka ca 1 – 2 minuter. Sockerärtor behöver koka ca 1 minut.

Koka såsen under tiden. Låt grädde och vin koka ihop så ungefär hälften återstår. Stäng av plattan och kör ner smöret utan att såsen kokar. Smaka av med lite salt, aningen cayenne och lite pressad citron.

Idéer till den här maten kommer från bloggen Karinsspis, gå gärna in och kolla in alla goda recept.