Etiketter

, , , , , ,

Vad brukar det bli till middag hemma hos dig? En helt vanlig vardag, alltså. Pasta och köttfärssås? Eller korv Stroganoff eller köttbullar…

I genomsnitt äter vi svenskar elva olika maträtter under en månad, och ofta blir det just maten här ovan. Det visar en rapport från kommunikationsbyrån Foods and Friends.

Det är inget fel på den maten. En välgjord köttfärssås kan vara jättegott. Men att äta det tre gånger i månaden verkar lite tjatigt, tycker jag.

Kanske är det vad du också tycker, för samma rapport visar att 25 procent tycker att matlagningen på vardagar är tråkig. Det är annat än på helgen det, då tycker 61 procent att matlagningen är kul och bara 11 procent upplever den som trist.

Och handen på hjärtat, visst är det något konstigt med vår inställning till vardagsmaten. Aldrig tidigare har det getts ut så många kokböcker, aldrig har det funnits så många tv-program om mat, bloggar, matspalter, reklam i brevlådan…

Och aldrig tidigare har vi ägnat så lite tid åt vardagsmaten.

Därför startar jag och Min lilla kokvrå en bloggutmaning. Skriver du om mat så posta ett inlägg om vardagsmat, alltså hyfsat enkel och billig mat som du tycker lyfter en vanlig måndag eller torsdag. Länka hit eller till Min lilla kokvrå, och skicka en länk till mig så publicerar jag de länkar jag får in.

Tillsammans blir vi en lite proteströrelse som kräver MER GLÄDJE I KÖKET OCH ROLIGARE VARDAGSMAT!

Här nedan ser du mina förslag på mat som jag gärna skulle stoppa i munnen en vanlig dag.

Pipérade – kryddig grönsaksomelett
Pipérade låter krångligt, men det är en helt vanlig grönsaksomelett med lite lufttorkad eller rökt skinka. Lätt som en plätt, särskilt om du lägger på ett lock och låter omeletten bli klar på ganska låg värme.

Vardagslyxig pasta med svamp, bacon & lite grädde
Lite svamp, lite bacon och en liten, liten skvätt grädde. Enklare kan nästan inte en pastasås bli. (Själv försöker jag variera pastasorterna för att inte bl knäpp av leda).

Fried rice med spetskål, champinjoner & stekt ägg
Smakrik mat med lite asiatiska förtecken. Superbra om du har rester hemma. Lite kyckling som ligger i kylen eller korv eller skinka… Tryck ner det i din egen variant på Fried rice.

Torskfilé med skinka & senapskryddad crème fraiche-sås
En vanlig torskfilé lyfter flera grader om man slår in den i lite skinka. I receptet står det lufttorkad skinka, men det funkar lika bra med rökt eller med bacon… Crème fraiche med senap bryter fint.

Fyllig pasta med soltorkade tomater, spenat & halloumi
Mat ska smaka mycket. Liksom ge en rund känsla i munnen när smakerna blommar ut. Det gör den här pastan, testa så får du se vad jag menar. Men kom ihåg: halloumi ska stekas snabbt på hög värme. Annars gnisslar den bara.

Sallad med potatis, isterband & gröna bönor
Isterband med dillstuvad potatis tycker nog de flesta är gammaldags vintermat. Men testa stekta bitar av isterband som du stoppar ner i en potatissallad med vinägrett. Fräsch, somrigt och något helt nytt.

Pasta pronto – Spaghetti med räkor, spenat & chili
Det här är en vardagsräddare som heter duga. Lite räkor från frysen som tinar snabbt. Spenat. Och skulle du sakna färsk chili så funkar det lika bra med aningen cayenne eller chiliflakes.