Etiketter

, , ,

Tänk dig svenska kroppkakor. Och så tänker du dig en italiensk lasagne. Och så försöker du föreställa dig vad som finns mitt emellan – då kommer du ganska nära en alsacisk fleischnaka.

Att få till den här mycket traditionella rätten har följt mig ett tag. Först hittade jag lite olika recept och tänkte: ”Det här är ju som en rullad lasagne. Jag kör med färska lasagneplattor”.

Bra och arbetsbesparande sätt – om man inte tänker på slutresultatet. Min första fleischnaka smakade bra. Men Lasagneplattorna sprack när jag rullade dem, och resultatet såg ut som en bokstavligt talat sprängd anka.

Andra gången gjorde jag egen deg som jag kavlade ut tunt, tunt. Men det här var en mycket egensinnig deg. Den liksom drog ihop sig efter varje kaveltag, så degen blev lite för tjock och rätten lite för stabbig.

Förmodligen får man bäst resultat om man gör en egen deg som man kör genom en ”pastamangel”. Har du lust så får du gärna hoppa på fleischnaka-tåget och testa.

Det här behövs till 4 personer:
Pastadegen
5 dl vetemjöl
3 ägg
½ tsk salt
1 – 2 msk vatten

Fyllning
500 g köttfärs, t ex blandfärs
2 schalottenlökar (eller 1 mindre gul lök)
1 ägg
2 msk ströbröd
1 tsk salt & ganska mycket svartpeppar
2 klyftor vitlök, skalade
1 stor bunt persilja
1 liten bunt timjan eller ca 1 tsk torkad timjan
olja & smör

1 dl torrt vitt
4 dl god buljong, t ex kycklingbuljong

Gör så här:
Degen: Bland mjöl, salt, ägg och vatten till en deg som håller ihop som en boll. Lägg in den i kylen en stund.

Fyllning: Hacka persilja och timjan. Skala och finhacka löken. Fräs den glansig i olja & smör.

Bland ihop ägg och ströbröd. Blanda ner köttfärs, fräst lök. Krydda med salt, svartpeppar & hackade örtkryddor. Pressa i vitlöken. Blanda allt, går lättast med händerna. (Gör gärna ett stekprov och se så smaken sitter där den ska).

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord (eller kör den genom en ”pastamangel” om du har). Den ska bli en rektangel ca 2 – 3 mm tjock. Bred ut köttfyllningen men lämna 1 cm kant som du penslar med vatten för att kunna ”limma” ihop degen.

Rulla ihop degen som en rulltårta. Skär i skivor som tjocka fläskkotlett. Stek i olja & smör tills köttet har fått lite färg. Häll på buljong och vin. Koka ca 12 – 14 minuter.

En gång när sonen var i 10-års äldern kom han ner i köket och undrade vad jag lagade för mat. När han fått svar, lade han huvudet på sned och frågade:

– Varför gör du alltid så konstig mat, pappa?

Den frågan har följt mig under åren. Och det är inte utan att jag tänker på den när jag står där och svettas med min fleischnaka.

Men jag tror jag har kommit på svaret: För att det är kul!