Etiketter

, , , ,

– Vad ska vi ha till middag idag? ropar man till sin partner. Och så ställer man sig och glor in i kylen – som om svaret på frågan skulle komma ur det brummande kylaggregatet.

Det brukar sluta med att man halar fram lite spaghetti ur skafferiet. Har man tur så hittar man lite räkor som man kan tina, annars får man nöja sig med några falafel eller köttbullar som gömmer sig bakom glasspaketen i frysen.

Känner du igen dig? I så fall kan du komma med i vi-som-kräver-roligare-vardagsmat-rörelsen.

Maten kanske tar en extra kvart, men den blir fan så mycket godare om man planerar lite. Då kan det vara bra med en plan för veckan – och här kommer mitt förslag.

Måndag: Mat för enastående – stekt ris med spetskål & ägg
Jag har fortfarande några veckor kvar där jag jobbar hemifrån. Det blir dagar när jag äter minst ett mål helt själv. Då är det bra att leta upp rester och trolla lite med knäna – som när man steker ris, spetskål och ägg.

Tisdag: Caesarsallad med lax & kapriskryddad aioli
Lax är gott. Aioli är fantastiskt. Och kapris glömmer man alltför ofta bort. Kombinerade i en sallad – då blommar smakerna. Rädd för allt fett i majonnäsen? Tunna den med vatten så den blir som en dressing!

Onsdag: Allt i en långpanna – klyftpotatis, grönsaker & fetaostsås
Smakrikt, färgglatt och gott. Dessutom är det enkel mat att köra allt på samma långpanna i ugnen. Och så blir det inte så mycket att diska. Ja, förutom den stora långpannan, såklart.

Torsdag: Torsk med mango & srirachamayo – roligare vardagsmat
Det här är rätten som gav tanken ”roligare vardagsmat”. Och vanlig torsk piggnar liksom till när den kombineras med mango och chili. Använder man frysta ingredienser så blir det inte ens krångligt, så här en vanlig torsdag i juni.

Fredag: Lyxig pasta – Strozzapreti med räkor & sparris
Här har jag halat fram lite pasta ut skafferiet och lite räkor ur frysen… Med en bunt sparris och lite crème fraiche blir det en smakfull fredagspasta. Väl värd att njuta med ett glas vin.

Lördag: Salsa verde med grillad blomkål, lök & morot
Fram med grillen, men leta gärna efter andra saker än fläskkarré som du lägger på gallret. Ta blomkål och färska primörer, till exempel. Och gör gärna smakrik salsa verde, en örtolja som lyfter de grillade grönsakerna till nya höjder.

Söndag: Vegansk Shephard’s pie – gardener’s pie
Gör potatismos så här i vinterpotatisens sista skälvande veckor. Låt svamp och oumph bli basen i en chilikryddad sås. Ja, och så kör du allt i ugnen innan gratängen transporteras till matbordet.

Veckans sallad: Sommarsallad med jordgubbar, vattenmelon & feta
Även om du dissar alla andra recept i den här veckomenyn, så ge sommarsalladen en chans. Den är så enkel, så fräsch och smakar – faktiskt – så mycket sommar.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.