Etiketter

, , , ,

I år borde det vara en blågul Första maj. En Första maj där alla – från rebelliska anarkister med grönt hår till betongsossar i kavaj – vandrar under banderollen ”Alla folks frihet – Hela världens ansvar”. Och längst fram i tåget borde den blågula ukrainska flaggan vaja.

För vilka behöver vår solidaritet mer än människorna i Charkiv, Butja och Mariupol?

”Men”, tänker du, ”kriget i Ukraina är väl inte mitt ansvar?”.

Nej, det klart. Det finns bara en person som bär det yttersta ansvaret för det vidriga kriget: Vladimir Vladimirovitj Putin. Men var och en av oss har en skyldighet att göra det vi kan. Skriva insändare, skänka pengar, protestera så högt att det kanske, kanske når innanför Kremls murar.

Ett bra exempel finns här i Göteborg. Envisa och ibland modiga människor demonstrerar varje eftermiddag utanför ryska konsulatet. Ibland blir de attackerade av utlandsryssar som känner sig provocerade av de fredliga protesterna.

Men viktigare är att ryska konsulatets personal känner ett obehag över närvaron. Och just där finns en spricka i muren, för det obehaget kanske letar sig in i en rapport som skickas till ryska UD. Och då når en liten del av ropen in bakom Kremls murar.

Men ingen blir gladare av att du äter dålig mat. Vidbrända köttbullar och sönderkokt spaghetti på din tallrik hjälper inte en enda ukrainare. Så satsa på en god middag under Valborg – Första maj-helgen.

Få saker på våren är godare än sparris. Själv föredrar jag den gröna även om vit sparris anses finare. Men koka den inte; stek den i panna eller i ugn och kombinera gärna med räkor till en superkombo.

Då kan du göra en risotto med sparris & räkor om du – som jag – är svag för den smakrika och nästan rinnande italienska risotton. Föredrar du pasta så kan du laga en strozzapreti med räkor & sparris. Jag tror att den pastan kvalar i på topp 10 av de rätter som ger mest smak i förhållande till ansträngning i köket.

Efterrätten är ganska bra att ha förberett, särskilt om du har tänkt att stå och frysa vid en Valborgsmässo-eld innan du ska käka. Då kan du ta fram en mandelkaka som du gjort innan, och så kombinerar du den med vaniljglass och bär.

Oavsett vad du äter – och oavsett hur jävligt det ser ut i världen – så önskar jag dig trevlig Valborg och Första maj!