Etiketter

, , , , ,

Härom dagen var jag och handlade. Jag skulle ha en massa av allt det vanliga: pasta och burktomater, toapapper och knäckebröd..

Men nu kunde man inte längre gå och välja. Det var tomt i hyllorna. Alltså på riktigt TOMT. Butiken hade inte ett enda paket pasta, inte en enda toapappersrulle.

Det såg ut som en mindre smickrande bild av Östeuropa under kommunisttiden, men det var Västeuropa under coronatiden.

Jag tror jag kan säga det här loud and clear: Sverige står inte inför en livsmedelsbrist; hela din familj och alla dina vänner kommer inte att bli så sjuka att det inte finns någon som kan handla mat åt dig. Du behöver inte bunkra som inför ett krig. Däremot kan det vara smart att ha mat hemma så man slipper gå ut och smitta andra.

Men om man tänker efter en sekund så har många av oss rätt så mycket mat hemma – utan att bunkra. Burktomater och ost, lök och fryst fisk. Och rotar man runt i frysen en stund brukar en påse räkor dyka upp – i alla fall i vår frys.

Så ta den mat du redan har hemma och laga något gott av den. Till exempel de maträtter som finns här nedan.

Måndag: Fried rice med spetskål, champinjoner & stekt ägg
Det här är östasiatisk pytt i panna. Man kan ta de grönsaker man råkar ha hemma. Skulle du har lite rester – kyckling, bönor, kött – eller annat gott som göms i kylen: ta med det i woken. Det här är inte raketforskning.

Tisdag: Tourain – mustig fransk tomatsoppa
Alla känner till den franska löksoppan med ett täcke av gratinerade brödkrutonger. Men hur många har testat kusinen fransk tomatsoppa? Gör den gärna på de burktomater som stått i skåpet och väntat på bättre tider.

Onsdag: Marockansk potatisomelett med harissa & kikärtstagine
Jag vet inte hur många som har potatis, ägg och kikärtor hemma, men i våra skåp finns de alltid. Har du ingen harissa hemma (det brukar inte vi ha) – bara lugn, lite chiliflakes och spiskummin funkar bra.

Torsdag: Panerad torsk med tatarsås
I skolmaten fick man äta ”panerad fisk”. Det var överstekt och varmhållen mat som smakade fucking close to water. Men med åren har jag lärt mig att panerad (fryst) torsk är en liten guldgruva när det kommer till vardagsmaten.

Fredag: Sydfransk gratäng med aubergine & squash
Ok, din kyl kanske inte dignar av aubergine… Men vad sägs om mer paprika, kokt broccoli eller brysselkål. Eller mycket mer av lök, denna underskattade råvara.

Lördag: Tortellinigratäng med tomat & mozzarella
Det är något mystiskt med tortellini. Jag brukar köpa på mig ett lager – just för att det är så bra att ha hemma. Men 21-åringen äter upp den innan jag hinner blinka. Hoppas du inte har en tortellinitjuv hemma…

Söndag: Fisherman’s pie – gratäng med räkor, torsk & potatismos
Gör en shepard’s pie, men byt ut köttfärsen mot torsk och räkor – eller vad du nu har liggande i frysen. Gott blir det i alla fall. Och lite festligt om man kan rota fram räkor och garnera maten.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.