Etiketter

, , ,

Torskrygg är fantastiskt gott. Saftigt, smakrikt och väldigt lätt att lyckas med – den blir ofta så där tjusigt skivig som torsk brukar vara på krogen.

Här har jag rimmat den en liten stund för att höja smaken. En sträng pesto får också kicka igång smaklökarna.

Och lökarna, nu menar jag de ugnsbakade rödlökarna, är ett favorittillbehör. Koncentrerad smak med aningen sötma. Varför äter man inte det oftare?

En sista sak innan vi kör igång receptet: bönorna, haricots verts, koka dem bara knappt färdiga. Woka dem sedan i olivolja och krydda med flingsalt. Det är värt varenda extra sekund du lägger ner. Jag lovar.

Det här behövs till 4 personer:
700 g torskrygg, gärna i portionsbitar
5 dl vatten
2 msk salt
2 tsk socker
svartpeppar
0,75 dl pesto

2 – 3 milda lökar, t ex rödlökar
olivolja
salt, svartpeppar & aningen timjan

ca 300 g gröna bönor, haricots verts
olivolja & flingsalt

ca 300 g körsbärstomater

2 dl crème fraiche
salt & svartpeppar
ca 0,75 dl strimlad basilika

Gör så här:
Blanda vatten med salt och socker så att det löser sig. Lägg ner fisken och rimma den i 30 minuter.

Sätt ugnen på 150 grader. Skala och klyfta lökarna. Lägg dem i en oljad ugnsform. På med lite salt, peppar & aningen timjan. Ugnsbaka i ca 30 minuter. Lägg ner tomaterna och låt dem få ca 20 minuter i ugnen.

Skölj torsken och lägg den i en oljad ugnsform. Dra några varv med pepparkvarnen och lägg pesto i en sträng i mitten. Ugnsbaka tills den skivar sig fint när man trycker på den med ett finger, tar ca 15 – 20 minuter beroende på tjocklek.

Koka bönorna al dente. Häll av vattnet och woka bönorna snabbt i olivolja. Smula över flingsalt.

Blanda ihop crème fraiche och kryddor till en kall sås.

Jag vet inte om det är åldern – eller pensionen som väntar där borta vid horisonten – men det händer att jag letar efter extrapriser, framför allt på fisk.

Just torskrygg och lax hör till de saker som varierar enormt i pris. Ibland hittar man väldigt plånboksvänliga fiskar – ofta på Coop – och då passar jag på att handla.

Du får naturligtvis göra hur du vill, men själv tycker jag det är klart mycket trevligare att bär hem torskrygg för 139 kronor kilot istället för 279 kronor.

Och då får man ju lite pengar över till ett hyfsat vin också. I våra glas fanns en chardonnay från Jura (som jag skrev om för en tid sedan). Men det var ett vin som inte riktigt föll oss på läppen, så det låter jag vila i tysthet.