Etiketter

,

Biff Rydberg är en slags förfinad husman med oxfilé, råstekt potatis och en rå äggula. Serverad som oblandad pyttipanna med senap och en pilsner.

Om man nu blir sugen på en biff Rydberg, men inte vill lägga en förmögenhet på oxfilé och en halv dag på att råsteka potatis – vad gör man då?

Mitt svar är fläskkarré Roland. Det är klyftpotatis som får smak av stora bitar fläskkarré – och allt görs på en långpanna i ugnen.

Det här behövs till 4 personer:
1 kg ekologisk potatis
olivolja
1 hel vitlök, oskalade klyftor
2 – 3 gula lökar
700 – 800 g fläskkarré, hel bit
salt & svartpeppar

Provençalska tomater
4 mogna tomater
lite olja
2 vitlöksklyftor, skalade & rivna
ca 2 msk hackad persilja
ca 2 msk ströbröd

Tillbehör:
antingen provençalska tomater eller senap & äggula

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och skär den oskalad i klyftor. Koka upp den i saltat vatten och låt den koka 2 minuter. Häll av potatisen, lägg potatis och oskalade vitlöksklyftor i en oljad långpanna. Kör i ugnen i 30 – 35 minuter. Rör om ibland.

Skala och klyfta löken. Låt den steka med potatisen i ca 20 minuter.

Skär fläskkarrén i stora grytbitar. Bryn på ganska hög värme så bitarna får lite stekyta. Salta & svartpeppra. Lägg köttet i potatislångpannan och låt köttet steka med i 15 minuter.

Provençalska tomater. Ställ tomaterna med fästet nedåt i en oljad ugnsform. Skär ”hatten” av tomaterna. Salta & peppra. Täck med riven vitlök, persilja och ströbröd. Stek i ugnen i ca 20 minuter. När tomaterna börjar få lite färg – lägg på ”hatten” och låt allt gå färdigt.

Svensk sötstark senap och en äggula är gott till. Det är också tomater som har ugnsbakats med ett täcke av riven vitlök, hackad persilja och ströbröd. Eller också nöjer man sig med att klämma ut det milda inkråmet från vitlöksklyftorna.

Men se till att det blir fläskkarré som åker i pannan. Annat fläskkött blir ofta för torrt när det fått en stund i ugnen.