Etiketter

, , , , , ,

Grönkål finns numera att köpa nästan året runt. Det är bara att tacka och ta emot för oss som gillar de där smakrika gröna bladen.

Tar man färdigstrimlad kål så blir det här en snabblagad rätt för alla de där dagarna när maten måste fram på bordet fort. Men hacka igenom bladen en gång till – för det grönkålsproducenterna kallar strimlad är faktiskt en ganska grov historia.

Det här behövs till 3 personer:
225 g strimlad grönkål
olivolja
salt & svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 dl kokvatten från pastan
1,5 – 2 dl crème fraiche, 35% är godare
drygt ½ dl rostade solrosfrön
rikligt med riven parmesan eller Grana padano

Pasta efter tycke och smak

Gör så här:
Sätt på pastavattnet och koka den. Längre tid tar inte den här maten. Hacka igenom bladen en gång till. Fräs dem i olivolja tills de börjar mjukna. Pressa i vitlök, krydda med salt & peppar. Häll i crème fraiche och kokvatten från pastakoket. Koka ett par minuter.

Riv över rejält med parmesan.

När mat smakar som den ska, så får man liksom en kick ”Yes, där satt den”. Men den här grönkålen bråkade med mig en stund. Visst, det var ok med salt & peppar. Crème fraiche adderade fyllighet och rund gräddsmak. Jodå, det blev lite sting av vitlöken…

Men det var liksom något som fattades.

Inte förrän jag rev parmesan över kom kicken. Men då var det verkligen ”Yes, där satt smaken”.

En mindre trögtänkt person (än jag) kan naturligtvis ha i lagrad ost redan när kålen kokar på spisen…