Etiketter

, , , , , , ,

Pust, vilken massa jobb det var förra veckan. Eleverna kom och så var det nya kurser och nya elever och nytt intranät och och nya böcker och en jävla massa möten som nu för tiden behövs i det det förr så kommunalgrå svenska gymnasiet.

Det var som att hamna i torktumlaren – och sedan försöka hålla sig kvar tills man blev utspottad på fredagseftermiddagen.

Men nu är det en ny vecka. Lugnare hoppas jag, så man hinner med att leva och njuta. Kanske äta middag i sensommarsolen, kanske värma upp grillen en sista (?) gång för säsongen.

För ännu är inte sommaren slut. Här i Göteborg ska det bli dagar med 25 grader varmt. Säger prognoserna i alla fall.

Måndag: Ugnsomelett med squash, feta & rosmarin
Ugnsomelett är en räddare i nöden hemma hos oss. När man står där en vanlig måndagskväll och inte vet vad man ska laga, så kan man räddas av några ägg, lite squash och en bit feta.

Tisdag: Salade de pois chiche – kikärtssallad som i Provence
I Provence i somras stoppade vi kikärtor i salladen. Genast blev det matigare och mustigare. Kombinera med lite stekt eller grillad fisk eller kanske en kycklingburgare.

Onsdag: Pasta med wokad broccoli & ädelostsås
Himmel så bra broccoli och grönmögelost gifter sig. Supergott med gorgonzola-sås – eller som i den här vardagsvarianten med vanlig svensk grönmögelost.

Torsdag: Poké bowl med räkor, avokado & chili-sås
Ett gäng räkor och så lite avokado, gurka och mango. Ris förstås – och chilihetta i såsen. Enkel och fräsch avslutning på dagen och sommaren.

Fredag: Rosmarinkyckling med crème fraiche & en skvätt citron
Den här maten kom jag på en augustidag för tre år sedan när vi behövde pigga upp oss. Semestern var slut och jobblunken hade börjat. Och det funkade. Vi blev både mätta, nöjda och belåtna.

Lördag: Torskrygg med räksås & mandelpotatismos
Torskrygg är riktigt bra finmat. Lätt att få så där saftig och skivig som torsk är på krogen. Testa att koka fond på räkskalen och du har en helt magisk sås.

Söndag: Salsa verde med grillad blomkål, lök & morot
Få saker sätter sprätt på smaklökarna som en god örtolja. I min salsa verde får kapris vara med (för att jag gillar det), men sardeller är bannlysta (för annars protesterar hustrun).

Veckans efterrätt: Turkisk yoghurt med honung, äpple & mandel
Ta ett äpple, lite mandel och honung. Ja, och så turkisk yoghurt förstås. Med minimal ansträngning har du skapat en enkel och god – och faktiskt nyttig – efterrätt.

Här hittar du fler veckomenyer med Medelhavskost.