Etiketter

, ,

Biff stroganoff påstås vara uppkallad efter en rysk greve på 1700-talet (som hette Stroganoff får man tro). Greven var en gourmet som gillade mat, men dessvärre var han tandlös. Ville alltså ha mat som var lättuggad – och när han beställde det av sin kock så skapades maträtten.

Även för oss som har våra tänder kvar, så är det här riktigt god mat. Men blanda inte ihop den här rätten med korv stroganoff, som nog uppfanns av en stressad småbarnsförälder ungefär 1969.

Och snälla, hoppa över ketchup. Det blir mycket godare med en klick fransk dijonsenap.

Det här behövs till 2 personer:
350 g lövbiff
350 g champinjoner eller annan svamp
olivolja & smör
salt & svartpeppar
1,5 – 2 dl crème fraiche, 34 %
1 dl vatten
drygt 2 tsk fransk dijonsenap
ca ½ citron, pressad

Kanske potatismos eller möjligen pasta därtill

Gör så här:
Strimla lövbiffen. Skölj/torka av svampen och skär den i skivor. Stek champinjonerna i bara lite olja & smör. Låt vattnet koka bort. Krydda och stek till du får lite stekyta. Lägg över i en gryta.

Stek lövbiffen i olja & smör. Krydda med salt & svartpeppar. Lägg ner i grytan. Fyll på med vatten, crème fraiche och senap. Låt koka ett par minuter. Smaka av med pressad citron.

Det här är mat som passar en helgkväll när man är trött efter veckan som gått. Snabbt, enkelt och smakligt.

Det är också mat som passar mig i slutet av de hektiska nu-har-vi-börjat-jobba-veckorna.

Att jag har varit stressad märks inte minst på mitt förhållande till kameran. När jag äntligen hittade den under en hög med tidningar så var batteriet urladdat. Jag fick ge mig ut på en galen jakt efter den försvunna batteriladdaren.

Först efter flera dagar hittade jag laddaren i badväskan bland sololja, badbyxor och handdukar. Jag säger bara: vem fan har lagt laddaren där? Det kan väl inte vara jag???

Något foto blev det i alla fall inte. Som du ser.